Програмата за Кипър е "уникална", заяви Дейселблум в опит да замаже свой гаф

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум се опита да замаже гафа, който направи по-рано, като заяви, че спасителната програма за Кипър е "извънреден и уникален случай".

Кипър е специфичен случай с изключителни предизвикателства, който изисква наложените мерки за участие на самата държава в спасителната програма, договорена по-рано. Програмите за макроикономически корекции са съобразени с положението в съответната държава-членка на еврозоната и няма да се прилагат еднакви модели или шаблони, посочи той.

Дейселблум хвърли "бомба" на финансовите пазари, казвайки, че структурата на спасителната програма за Кипър може да послужи като шаблон за бъдещите спасителни програми в еврозоната.

Това негово първоначално изказване доведе до "изпаряване" на риск-апетита на глобалните капиталови пазари, който беше факт след постигнатата сделка на ЕС, ЕЦБ и МВФ с Кипър и до солиден спад на европейските фондови борси и на еврото на валутния пазар. Европейските борси смениха рязко своята възходяща посока, приключвайки вчерашната търговия със загуби, а единната европейска валута се срина до ново четиримесечно дъно от 1,2830 долара - малко под предишното дъно за настоящата година около 1,2843 долара от 19-и март.

Последвалото замазване на гафа на Дейселблум доведе до известно понижение на паниката на финансовите пазари. Но повечето инвеститори продължават да се опасяват, че договореният план за Кипър, според който се налага понасянето на големи загуби от притежателите на банкови облигации и акции и сериозно "орязване" на банковите депозити над гарантираните 100 хил. евро, може да бъде повторен след време и в други страни от еврозоната, изпитващи сериозни банкови проблеми. Изглежда финансовите пазари опровергаха идеята на европейските официални представители, че тежките мерки, наложени върху двете най-големи кипърски банки, са "уникални и  еднократни" само и единствено за кипърската спасителна програма.

Опитът за замазване на този гаф на Дейселблум парира част от новото силно напрежение на финансовите пазари, като еврото отскочи слабо от 1,2830 дъното към 1,2885 долара.

Очаква се и предпазлив позитивен старт на европейските фондови борси, като фючърсите на общия индекс на европейските "сини чипове" (на най-големите компании) Euro STOXX 50 се повишават с 0,4%, а на индексите DAX, CAC40 и FTSE100 са "на зелено" между 0,2% и 0,4% минути преди старта на днешната европейска търговия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10