Берсани върна правителствения мандат, на ход е президентът на Италия Наполитано

Снимка: Архив

Политическата криза в Италия се задълбочава, след като лидерът на Демократичната партия - Пиер Луиджи Берсани върна мандата за съставяне на ново правителство. 

В четвъртък късно вечерта той се срещна с президента Джорджо Наполитано, за да го информира за проваления опит за формиране на мнозинство в парламента на страната, което да избере новото правителство на Апенините.

Сега топката е в полето на италианския президент. По-късно днес, точно на Разпети петък по католическия календар, Наполитано ще проведе нова среща с лидерите на основните парламентарно представени партии и коалиции, на която да се преценят оставащите възможни опции за предотвратяване на предсрочни избори в страната.

След пет дни на тежки преговори Берсани така и не успя да постигне споразумение с коалицията център-дясно около бившия премиер Берлускони (втората сила след изборите) и с движението "Пет звезди" на Бепе Грило (трета политическа сила) за формиране на новия италиански кабинет.

Сега възможностите на президента Наполитано се ограничават до назначаване на личност извън политиката, която да формира правителство от технократи подобно на кабинета на Марио Монти, който беше избран в края на 2011-а г. и беше подкрепен от голяма парламентарна коалиция между хората на Берлускони от десницата и тези от левицата, начело с Берсани.

Едно от вече спряганите имена е това на Фабрицио Сакомани - генерален управител на Централната банка на Италия. Спрягат се и имената на шефа на Конституционния съд - Франко Гало и на бившия италиански премиер Джулиано Амато.

Срещата на президента Наполитано с бившия премиер Берлускони започва в 12:00 часа, след което той ще проведе срещи и с движението на Бепе Грило и с лидера на Демократичната партия Берсани.

Патовата политическа ситуация в Италия идва на фона на новото напрежение на европейския дългов пазар около решението за "кипърската криза" (в частта му за налагане на данък върху банковите депозити над 100 хил. евро и наложения затегнат капиталов контрол в Кипър). Продължават да вървят и слуховете за скорошно понижение на кредитния рейтинг на Италия от агенция "Мудис". Самото положение на Апенините не е никак "цветущо" с оглед продължаващата икономическа рецесия, огромния държавен дълг в размер над 2 трлн. евро и рекордните нива на безработица.

Дори евентуално насрочване на нови избори (въпреки че Наполитано ясно заяви, че не желае предсрочни избори) няма да доведе до измъкване от политическия цайтнот. Според оповестено снощи последно проучване на общественото мнение на агенция ISPO едни предсрочни избори ще доведат до подобна патова ситуация. Левицата на Берсани се ползва с доверието на 30,8% от италианците, а дясната коалиция около Берлускони с 29,7%. Движението "Пет звезди" на Бепе Грило остава трета политическа сила с 26,1%, а центристката коалиция около Марио Монти е с доверие от 9,2%. Това напълно преповтаря резултатите от изборите, които бяха проведени в края на февруари и предполага, че при предсрочни избори през лятото ще се повтори политическата "задънена улица", в която се намира Италия в момента.

Политическата криза в Италия може допълнително да се задълбочи и от факта, че до средата на април двете камари на италианския парламент трябва да изберат и новия президент на страната, тъй като през месец май изтича седемгодишният президентски мандат на Джорджо Наполитано.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10