ЯЦБ шокира пазарите с нови много агресивни стимули и това срина японската йена

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Японската централна банка шокира финансовите пазари, след като днес взе решение за радикална промяна на досегашната си парична политика, приемайки нови много високи цели за своя финансов баланс. Банката обеща да удвои закупените японски държавни облигации в рамките на двугодишен период, за да постигне заложената от банката цел за японска инфлация в размер на 2%.

В първото си заседание начело на Централната банка новият гуверньор Харухико Курода обяви, че ЯЦБ променя своите цели за провежданата политика от досегашното запазване на т.нар. "основна овърнайт (еднодневна) лихва" между 0,00% и 0,01% към политика, която да се определя от паричната база.

ЯЦБ ще провежда операции на паричния пазар, така че да повиши паричната база (паричната наличност) на годишна база между 60 трлн. и 70 трлн. йени (между 645 млрд. и 755 млрд. долара), се посочва в изявлението на банката след края на днешното доста продължително нейно заседание.

ЯЦБ обяви и "отворен край" (без да поставя крайни времеви срокове) на нейната програма за покупки на японски държавни облигации (известни като JGB-та) и заяви, че ще купува на месец японски дългосрочни книжа за над 7 трлн. йени (около 75 млрд. долара), така че финансовият баланс на нейните активи в дългови книжа да се повиши на годишна база с 50 трлн. йени.

ЯЦБ също така ще повиши покупките и на други два финансови инструмента (т.нар. "ETF и REIT") съответно с 1 трлн. йени и с 30 млрд. йени на година.

Банката разшири и матуритета (времето на падеж) на японски държавни облигации, които тя ще купува, до 7 години от досегашните 3 години (при прогнози на пазара за увеличение до 5 години), като добави, че тя може да купува всички типове японски държавни дългови книжа, в т.ч. и 40-годишни дългосрочни облигации.

Основната задача на тази прекалено агресивна парична политика е Японската централна банка да успее да повиши инфлацията в страната до нивото от 2% в рамките на следващия двугодишен период и така да сложи край на многогодишната дефлация в третата по сила световна икономика.

Обявената много по-мащабна от очакванията нова стимулираща програма на ЯЦБ шокира финансовите пазари и доведе до агресивни разпродажби на йени на валутния пазар. Американският долар скочи с над 2 йени от 92,73 към 95,00 йени, а еврото от 119,15 йени към 121,90.

Новината, че ЯЦБ ще "завърти на още по-високи обороти печатницата за йени" подкрепи и акциите на японските борси, като фондовият индекс Nikkei ограничи първоначалното си низходящо движение и приключи търговията с повишение от 1,96%.

Има и силен ръст в цените на японските държавни облигации (след заканата на ЯЦБ да купува още по-агресивно JGB-та), което срина лихвата по японските дългови книжа. Лихвата по 10-годишните JGB удари най-ниското ниво от юни 2003-а г. насам, падайки под 0,5%, а лихвата по 20-годишните японски облигации падна до 1,265% (най-ниско ниво от юли 2003-а г. насам).

Графика на долара/йена (на дневна база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10