Стабилизация на еврото около 1,29 долара в очакване на ключови данни за пазара на труда в САЩ

Снимка: Архив

Единната европейска валута стабилизира около 1,2900 долара след вчерашното рязко обръщане на нейната първоначална негативна посока. Сигналите от шефа на ЕЦБ Марио Драги за възможно предстоящо понижение на европейската лихва (на фона на слабото икономическо развитие в еврозоната) доведе до вчерашен спад на еврото към 4-месечно ново дъно от 1,2746 долара.

Но от това дъно последва рязко възходящо движение, като единната европейска валута се "справи" с бившата негова важна зона на съпротива и оферти "продава" около 1,2865/95 и успя да покачи през американската търговия до едноседмичен връх от 1,2949 долара. Това движение на еврото беше класическо "изстискване" на част от големия размер спекулативни "къси" позиции и стана факт, след като Драги отново повтори мантрата: ЕЦБ е готова на всичко, за да съхрани еврото и еврозоната. Неговото изявление, че решението на кризата в Кипър няма да бъде бъдещ "модел" в еврозоната, също помогна за рязкото поскъпване на единната европейска валута.

От своя страна доларът загуби позиции спрямо останалите основни валути (с изключение на йената) след изненадващия ръст на американските молби за социални помощи за безработицата, което поставя под въпрос добрите прогнози за днешните ключови данни за новите работни места и нивото на безработица в САЩ през март.

Рязкото възходящо движение от над 4% на еврото спрямо йената (след свръх агресивните стимули одобрени вчера от ЯЦБ) също оказа известна подкрепа за единната валута спрямо американския долар. Но дали това добро вчерашно възходящо движение ще се задълбочи в следващите дни, ще зависи до голяма степен от днешните американски данни. Средните прогнози са за ръст с 200 хиляди на новите работни места през март и запазване на нивото на безработица в 4-годишното дъно от 7,7%. По-слаби данни (под 150 хил. нови работни места?) могат да задълбочат възходяща корекция на еврото спрямо долара, тъй като биха запазили настоящата агресивна парична политика на Федералния резерв. Само по-солидни данни (над 200 хил.?) ще наклонят отново "везните" в полза на американската валута, тъй като биха потвърдили големите различия между икономическото развитие в САЩ и в Европа.

Сега интерес за покупки за единната европейска валута има около 1,2900 и около 1,2890/75 долара, но само връщане на еврото под 1,2865/45 може да поднови негативната „евро-настройка“ на валутния пазар. Оферти "продава" се разполагат около 1,2940/50 долара, преди следващия интерес за продажби на евро около 1,2970/80 и 1,3000 долара.

Според техническия анализ (залагащ на "разчитането" на графиките на движение на евро/долар) рязкото поскъпване на еврото от вчерашното дъно от 1.2746 долара (точно около бившето дъно за годината от 1,2751 долара) и неговият пробив над бившата важна зона на съпротива около 1,2875/95 е сигнал, че единната европейска валута може да навлезе в по-дълбока възходяща корекция на цялото свое тазгодишно низходящо движение в сила от върха от 1,3711 долара (достигнат в началото на месец февруари). Това може да доведе до поскъпване на еврото в следващите дни към 1,3048/50 (бивш негов връх от 25-и март) и дори към следващата важна зона около 1,3100/35 (около бившите върхове от 15-и и 8-и март, където са разположени и други важни технически индикатори), преди единната европейска валута да поднови своето низходящо движение.

Японската йена остава под натиск на валутния пазар след силната нейна обезценка като резултат на агресивните парични стимули на ЯЦБ, но днес има известно ограничаване на вчерашните рекордни (от 2008-а година насам) еднодневни загуби на японската валута.

Европейските борси отварят предпазливо около и малко под вчерашните нива на затваряне на основните фондови индекси, като и тук вниманието на инвеститорите е концентрирано главно върху следобедните данни за американската безработица (от 15.30 ч.). Но преди тях ще се проследят и важните икономически индикатори за продажбите на дребно в еврозоната (от 12 ч.) и за новите поръчки в промишления сектор на Германия.

На заден план остават опасенията на европейските инвеститори около "заразния ефект" от кипърската криза, продължаващата политическа криза в Италия и страховете около икономическа рецесия в еврозоната. Но те ще запазят своя негативен отпечатък във единната европейска валута в средносрочен план.

Графика на евро/долара (на четиричасова база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27