Курода от ЯЦБ: Няма непосредствен риск за раздуване на цените на японските ценни книжа

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Новият управител на Японската централна банка Харухико Курода заяви, че не вижда непосредствен риск за нереално "раздуване" в цените на държавните облигации и на пазар на акции. Курода посочи, че е прекалено рано да се дебатира т.нар. "изходна" стратегия от новите свръх стимулиращи мерки, но ще се вземат предвид рисковете, които може да възникнат, веднага щом това време настъпи.

Той призна, че ЯЦБ не може да контролира напълно ценовите очаквания, но е наложително да се направят опити да им бъде повлияно.

Това изявление на Курода е факт след вчерашното шокиращо за финансовите пазари решение на ЯЦБ да удвои размера на своите парични стимули в рамките на следващите две години (т.е да ускори двойно оборотите на печатницата за йени).

Предприетата от централната банка свръх агресивна политика на допълнителни парични стимули доведе до срив на японската йена на валутния пазар и до силно възходящо движение на японските фондови и облигационни пазари.

В началото на днешната азиатска търговия доларът и еврото задълбочиха тяхното силно поскъпване спрямо йената, след като вчера отчетоха ръстове от над 3% спрямо японската валута - най-солидно еднодневно повишение от октомври-ноември 2008-а г. насам. Доларът успя да пробие над бившия връх за годината от 96,70 йени поскъпвайки до нов три и половина годишен връх от 97,19/20 йени, а еврото се повиши до триседмичен връх от 125,59/60 йени.

Към края на азиатска търговия последва прибиране на печалби на част от тези дългови доларови и евро позиции спрямо йената с оглед продължаващите сигнали за повишение на напрежението около Северна Корея и преди днешните важни данни за американския пазар на труда през март.

Доларът върна към 95,85 йени, преди да опита стабилизация обратно над нивото от 96,00 йени, а еврото върна към 123,86 йени, преди да стабилизира над нивото от 124,00 йени.

Обявената вчера много агресивна програма на ЯЦБ за удвояване на обема на закупуваните от нея японски държавни облигации (известно като JGB-та) доведе до рязко повишение в цените на японските дългови книжа и силен спад на техните лихви. В началото на днешната азиатска търговия лихвата по 10-годишните JGB-та се срина до рекордно дъно от 0,315%, след което последва отскок към 0,620%, преди доходността на японските облигации да стабилизира около нивото от 0,500%.

Аналогична реакция имаше и на японския пазар на акции, като фондовият индекс Nikkei се повиши първоначално с над 3% пробивайки ключовото ниво от 13 000 пункта за пръв път от август 2008-а г. насам, преди да последва известно ограничаване на неговото силно възходящо движение. В края на азиатската търговия Nikkei приключи с повишение от "едва" 1,58%, затваряйки около нивото от 12 833 пункта (под 13 000 пункта).

Това брутално движение на японските финансови пазари сякаш противоречи на коментарите на Курода, че вчерашното решение на ЯЦБ не представлява непосредствен риск за ценово "раздуване" на финансовите активи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10