ЕЦБ не е променила своя основен икономически сценарий за еврозоната, посочи Вейдман

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В интервю през уикенда за немското радио Deutschlandfunk шефът на Бундесбанк и виден представител на ЕЦБ Йенс Вейдман заяви, че няма промяна в оценките на Европейската централна банка относно икономическите перспективи пред еврозоната.

Ясно е, че нашият основен сценарий за икономическите перспективи, а именно постепенно възстановяване, все още е валиден, каза Вейдман, когато беше попитан за възможността ЕЦБ да прибегне до понижение на лихвите. Той все пак призна, че икономическите перспективи в момента са предмет на по-големи рискове.

Въпреки че Вейдман отказа да спекулира относно предстоящата парична и лихвена политика, на тези негови коментари може да се гледа като на опит да уталожи очакванията за понижение на лихвите още на следващото заседание на ЕЦБ в началото на месец май.

Повод за подобни очаквания даде пресконференцията на шефа на ЕЦБ Марио Драги след края на редовното заседание на банката миналия четвъртък. Отбелязвайки, че икономическата слабост в еврозоната се е удължила през настоящата година, Драги посочи, че Бордът на директорите на банката е провел "обширна" дискусия относно възможността за понижение на лихвите.

Йенс Вейдман отново предупреди, че прекалено голяма намеса от страна на централната банка може да има обратен ефект, тъй като ще отнеме от натиска върху отделните правителства в еврозоната да продължат с необходимите реформи за преодоляване на кризата.

Президентът на Бундесбанк подчерта, че сделката за кипърската спасителна програма няма да представлява модел за бъдещи програми в еврозоната.

Важно е да си вземе поуки от сделката за Кипър, че банките могат да бъдат ликвидирани, въпреки всичките трудности по пътя на изготвяне на спасителната програма. И това всъщност е положителен сигнал и би трябвало да помогне за ограничаване на несигурността, каза той.

Вейдман разкритикува новата агресивна парична политика на Японската централна банка, която включва удвояване на японската парична база до края на 2014-а година и отбеляза, че дефлационните тенденции и слабия икономически растеж на Япония не са резултат от ограничена парична ликвидност. Той припомни споразумението на страните от Г-20, целящо да се избегне изкуствената девалвация на валутите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10