По-силно забавяне на промишлената активност в Ню Йорк през април оказва лек натиск върху долара

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Според последното проучване на Федералния резерв на Ню Йорк през април има по-рязко от прогнозите забавяне на експанзията на промишлената активност в този федерален регион. Това може би е пореден сигнал за влошаване на икономическия растеж на САЩ в началото на пролетта.

Индексът Empire State на ФЕД на Ню Йорк отбеляза спад до 3,05 пункта през април спрямо 9,24 пункта за март и при прогнози за по-умерено понижение на бизнес активността до 7,0 пункта.

Въпреки по-слабото проучване този индекс остава над нулата, което е сигнал за продължаваща експанзия в промишления сектор в региона на Ню Йорк за трети пореден месец, но тази експанзия определено губи скорост.

Проучването на ФЕД на Ню Йорк е първият индикатор за поведението на американския промишлен сектор през април, като днешните данни не са много обнадеждаващи.

Компонентата на индекса, която отчита новите промишлени поръчки през април, се срина до 2,2 пункта от 8,18 за март. Но компонентата за работната заетост се подобри до 6,82 пункта от 3,23 през предишния месец, а компонентата за продължителността на работната седмица скочи до +5,69 от 0 пункта през март, което вероятно е знак за подобрение на пазара на труда в промишления сектор през април.

Ценовият промишлен индекс на ФЕД на Ню Йорк за април скочи до 28,41 пункта от 25,81 за март, като това е най-високото ценово ниво от май 2012-а година насам и плах сигнал за възможен инфлационен натиск в бъдеще.

Индексът за бъдещите очаквания на общите бизнес условия през следващите 6 месеца се влошава през април до 31,95 пункта от едногодишния връх от 36,43 пункта през март, докато индексът на бъдещите очаквания за пазара на труда се повиши до 25 пункта от 19,35 през предишния месец.

Еврото поскъпна за кратко малко над 1,3100 долара след по-слабите данни за промишлената активност в региона на Ню Йорк през април. Но подобрението на индекса на работната заетост през април (двойно над нивото през март) парира част от негативната реакция за долара от днешното проучване на ФЕД на Ню Йорк.

Оферти "продава" за еврото има около 1,3100 (с оглед и падежите на опции в това ниво днес в 17:00 ч.) преди следващите оферти "продава" около 1,3115/25, като солидна съпротива и интерес за продажби на единната европейска валута продължава да има около 1,3140/50 долара.

Сега слаби оферти "купува" за еврото има към 1,3080/70, преди по-добрия интерес за покупки около 1,3050/35 долара и следващата подкрепа около 1,3005/00 долара.

Само пробив на еврото под 1,3000 долара или над 1,3150 долара ще доведе до по-ясна бъдеща посока на движение на единната европейска валута.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10