Очаква се леко негативен старт на европейските фондови пазари

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Фючърсите на основните европейски фондови индекси отбелязват слабо понижение преди днешния старт на търговията в Европа.

Фючърсите на индекса на европейските "сини чипове" Euro Stoxx 50, на германският DAX, на френският CAC40 и британският FTSE100 са "на червено" между 0,3% и 0,4%, следвайки снощния силен спад на акциите на Уолстрийт и изненадващо стабилното днешно поведение на борсите в Азия.

Опасенията на инвеститорите около световния икономически растеж (след вчерашните слаби данни за БВП и индустриалното производство на Китай и по-слаби икономически данни от САЩ в последно време), вчерашният силен спад на цените на суровините, воден от срива на златото (с 9% и общ спад от петък насам с цели 14%) и петролните цени (спад от над 3%), и като "капак" - бомбеният атентат снощи на финала на ежегодния маратон в Бостън (засега с трима убити и над 100 ранени) - всичко това доведе до рязко повишение на напрежението на финансовите пазари (до т. нар. Risk Aversion).

Основните фондови индекси на Уолстрийт снощи отбелязаха силен спад, като DJIA затвори "на червено" със загуба от 1,79%, индексът S&P500 падна с 2,3%, а технологичният Nasdaq с 2,38%. Това е най-голямото еднодневно низходящо на американския фондов пазар от ноември 2012-а година насам - от деня след президентските изброи, спечелени повторно от Обама в началото на ноември.

В началото на днешната търговия азиатските борси последваха вчерашната паника, но към края на търговията голяма част от индексите парираха низходящото движение и дори затвориха със слаби ръстове. Китайският индекс Shanghai Composite се повишава с 0,64%, южнокорейският Kospi с 0,09%, хонконгският индекс Han Seng губи едва 0,06%, а японският Nikkei затвори с понижение от едва 0,41%, но след като в началото на търговията се срина с близо 2%.

Основна причина за известното успокоение на финансовите пазари е днешната възходяща корекция на цената на златото. След като в началото на търговията благородният метал задълбочи своя солиден срив от петък насам и удари ново двугодишно дъно от 1321 долара за тройунция, последва негов отскок към 1379 долара с оглед покупки от страна на играчи, известни като ловци на "евтини" финансови активи.

Това парира част от напрежението на глобалните капиталови пазари и предполага относително умерен негативен старт на европейските борси. Инвеститорите ще продължат да следят новините около бомбените взривове в Бостън (все още никой не е поел отговорността за тях) и продължаващата криза на Корейския полуостров. Днес внимателно ще се следят и важните икономически данни за нивото на инфлация през март в еврозоната, Великобритания и САЩ, ZEW индекса за бизнес доверието в Германия през април и важните американски данни за началното жилищно строителство и индустриалното производство през месец март.

Следобед в 16:00 ч. ще бъде представен и важният пролетен доклад на МВФ за "Световните икономически перспективи", като инвеститорите ще следят и последните финансови отчети на водещите американски компании Goldman Sachs, Yahoo, Intel, Johnson and Johnson и Coca Cola.

Графика на американския фондов индекс S&P500 (на 4-часова база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27