Предпазлив позитивен старт на европейските борси след доброто рали на азиатските акции

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейските фондови борси отварят със слабо повишение в опит да парират част от загубите през предишните пет сесии на търговия, като вниманието на инвеститорите остава насочено към срещата на Г-20 във Вашингтон, която ще бъде последвана от срещата на МВФ и Световната банка през уикенда.

В подкрепа на текущия предпазлив риск-апетит в Европа е доброто повишение на азиатските борси и възходящото движение за втори пореден ден на пазарите на суровини, като това парира част от негативния ефект от снощния нов спад на Уолстрийт.

Лидер за възходящото движение на борсите в Азия беше китайският индекс Shanghai Composite, който се повиши с 2,14% главно като реакция на "информациите", че акциите на китайските компании от т.нар. клас "А" са включени във важния азиатски индекс MSCI AXJ, включващ акции от всички азиатски борси без японските. Добро повишение отбеляза и хонконгският индекс Hang Seng (+1,78%), японският Nikkei се повиши с 0,73%, а южнокорейският Kospi с 0,35%.

В подкрепа на днешния риск-апетит в Азия беше и повишението на цените на суровините за втори пореден ден на търговия. Златото се повишава с 2%, покачвайки над нивото от 1400 долара към 1420 долара за тройунция, след като вчера отчете повишение от 0,8%. Фючърсите на петрола също отбелязват подобрение втори пореден ден, като сега американският лек суров петрол се повишава с 0,82% към 88,45 долара за барел, а на петрола тип Брент с 0,6% към 99,72 долара за барел.

Този позитивизъм през азиатската търговия се пренесе и в началото на европейската, като общият европейски фондов индекс FTSEurofirst 300 се повишава с 0,5%, след като от петък насам той загуби повече от 4% от стойността си. Немският DAX е "на зелено" с 0,23%, френският CAC40 се покачва с 0,44%, а британският FTSE100 с 0,19%. Добро повишение отчитат и италианският индекс MIB (с 0,76%), и испанският Ibex-35 (с 0,62%).

Но търговията остава доста предпазлива, тъй като инвеститорите се насочили своето внимание към срещата на финансовите министри и централни банки на страните от Г-20 във Вашингтон, която през уикенда ще бъде последвана от "пролетната" среща на МВФ и Световната банка. Изглежда, че част от участниците на финансовите пазари се надяват, че Г-20 може да сигнализира за допълнителни стимулиращи политики в подкрепа на световното икономическо възстановяване.

Известен интерес ще представляват и днешните данни за индустриални поръчки и продажби на Италия, за баланса по текущата сметка на еврозоната и индекса на бизнес доверието в Белгия. Днес няма важни икономически данни от САЩ, като отново ще се следят най-вече финансовите отчети на водещите американски компании.

С интерес ще се следи и съвместната пресконференция от Вашингтон на шефа на Бундесбанк Йенс Вейдман и германския финансов министър Волфганг Шойбле, както и пресконференцията на американския финансов министър Джейкъб Лю.

Графика на немския фондов индекс DAX (на дневна база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27