Стерлингът и йената "печелят" от по-слабите данни за БВП на САЩ, Уолстрийт остава без ясна посока

Снимка: Архив

По-слабият от очакванията растеж на БВП на САЩ в началото на годината (повишение с 2,5% след 0,4% в края на миналата година, но при прогнози за растеж от 3%) натисна долара на валутните пазари, като от слабите американски данни се възползваха най-добре британската лира и японската йена.

Въпреки,че растежът на САЩ от 2,5% през първото тримесечие на годината изглежда доста добър, днешните по-слаби от очакваните данни може да засилят опасенията, че икономиката няма да успее да абсорбира съкращаването на държавните разходи и по-високите данъци, което отново да забави икономическия растеж през второто тримесечие на годината. А това може да поднови спекулациите на финансовите пазари, че ФЕД ще продължи с настоящата агресивна парична политика за по-дълъг период от време.

Това доведе до натиск от продажби на американския долар, като британската лира се повиши до нов двумесечен връх към 1,5498 долара. Паундът продължава да намира подкрепа и от вчерашните по-добри данни за БВП на Великобритания с които беше избегнат риска от „тройна техническа рецесия“ на Острова.

Доларът задълбочи днешния си спад и спрямо йената към ново седмично дъно около от 98,00 нивото, като днес японската валута намира известна подкрепа и от решението на ЯЦБ да запази без промяна своята и без това доста агресивна парична политика.

Но за разлика от паунда и йената, еврото не успя да намери подкрепа от слабите данни за БВП на САЩ, като само за кратко отскочи към 1,3036 долара, преди да върне обратно около 1,3000 нивото.  Единната европейска валута остава "хваната" в рейнджа между подкрепата около 1,3000/1,2950 долара и съпротивата около 1,3100 долара.

Основно негативно влияние върху еврото продължава да оказват очакванията за предстоящо понижение на лихвите от ЕЦБ през следващата седмица (на заседанието на банката на 2-ри май). Днешните слаби данни за кредитирането в еврозоната през март са пореден знак, че ЕЦБ може да прибегне до нови парични стимулиращи мерки в т.ч. и понижение на основната лихва с 25 пункта до рекордно дъно от 0,5%, въпреки вербалните "протести" от страна на редица официални германски представители.

Днешните занижени икономически и фискални средносрочни прогнози на испанското правителство също не са в подкрепа за единната европейска валута.

Това запазва натиска върху еврото на валутните пазари, като то остава да се колебае около 1,3000 долара, падна към тримесечно дъно от 0,8397 британски лири и до седмично дъно от 127,31 йени.

Американските и европейските фондови пазари също не реагират с оптимизъм на днешните по-слаби данни за БВП на САЩ, като днес инвеститорите и от двете страни на Океана предпочитат да реализират печалби от солидното възходящо движение на акциите през последната седмица.

Индексът DJIA се търгува около снощните нива на затваряне, S&P500 пада с 0,28%, а технологичният индекс Nasdaq с 0,51%.

Европейските борси също се намират в низходяща корекция след петте поредни дни на солидни печалби (около спекулациите за предстоящото понижение на лихвата от ЕЦБ), като немският DAX е "на червено" с 0,18%, френският индекс CAC40 пада с 0,32%, а лондонският FTSE100 с 0,43%.

Испанският фондов индекс Ibex-35 е на по-голяма загуба от 0,76%, след като днес испанските власти ревизираха доста надолу прогнозите за БВП на страната през настоящата година (спад на икономиката с 1,3% при предишни прогнози за понижение с 0,5%).

Днес има прибиране на печалби и на стоковите пазари с изключение на благородните метали, където златото се повишава с около 1% към 1476 долара за тройунция - малко под неговия 10 дневен връх от рано сутринта около 1484 долара.

По-слабите американски данни доведоха до известен спад на петролните цени (след тяхното доброто възходящо рали от предните дни на търговия), като фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 0,6% към 93 долара за барел, а на петрола тип Брент с 0,37% към 103 долара за барел.

Оповестеният по-добър окончателен индекс на потребителското доверие в САЩ за април, определян от Университета в Мичиган (индексът се повиши до 76,4 пункта от 72,3 пункта в средата на месеца, но остана под 78,6 пункта в края на март) не успя да промени настоящата настройка на финансовите пазари, тъй като в крайна сметка американското потребителско доверие се понижи до тримесечно дъно.

Вниманието на участниците на световните финансови пазари се насочва постепенно към следващата доста важна седмица, през която ще бъде оповестена нова порция важни икономически данни от двете страни на Океана.

Но акцентът през следващата седмица ще се постави върху заседанията на Федералния резерв на САЩ (на 1-ви май) и на ЕЦБ (на 2-ри май).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27