Временно засилване на йената след края на днешното заседание на ЯЦБ

Снимка: Архив

На днешното заседание Японската централна банка гласува единодушно за запазване на повишението на годишната парична база между 60 трлн. и 70 трлн. йени - агресивната парична политика, която банка одобри на своето предишно заседание на 4-ти април.

ЯЦБ ще провежда операции на парични пазар (за покупки на японски ценни книжа), така че паричната база в страната да се повиши с годишно темпо около 60 трлн. до 70 трлн.йени, се посочва в изявление на централната банка след края на днешното нейно заседание.

На предишното заседание, проведено на 3-ти и 4-ти април, управителното тяло на ЯЦБ реши да промени своята парична политика към определяне на конкретен размер на повишение на паричната база, вместо политика, която да определя еднодневната "овърнайт" лихва между японските търговски банки.

Основната задача на тази нова политика на банката е да повиши годишната инфлация в Япония до 2% от текущите почти нулеви нива "колкото се може по-скоро в рамките на двегодишен период".

На предишното заседание ЯЦБ дублира паричната база от 138 трлн. йени на 270 трлн.йени и обема на закупените японски държавни облигации от 89 трлн. на 190 трлн.йени, както и търгуваните фондове от 1,5 трлн. на 3,5 трлн. йени в рамките на двугодишен период.

Тогава (в началото на април), ЯЦБ дублира и средната продължително на матуритета (на времето за падеж) на закупуваните японски държавни облигации от малко под 3 години на около 7 години.

След края на днешното заседание ЯЦБ обяви и своите нови икономически прогнози за страната.

Според банката основната инфлация (индексът CPI без цените на храни и енергия) вероятно ще се повиши до +0,7% за настоящата фискална година (2013/2014-а година) спрямо януарската прогноза за повишение с 0,4% и до +1,4% за фискалната 2014/2015-а година спрямо предишна прогноза на банката за повишение с 0,9%, изключвайки влиянието от очакваното повишение на данък-продажба. ЯЦБ прогнозира инфлация от 1,9% за фискалната 2015/2016-а година, изключвайки влиянието от очакваното повишение на данък-продажба.

Банката заяви, че ще продължи с настоящата стимулираща политика, докато не бъде достигната стабилна инфлация от 2% на годишна база.

От ЯЦБ заявиха, че ще преценяват рисковете за икономиката и цените и при необходимост ще коригират своята парична политика.

ЯЦБ прогнозира ръст от 2,9% на БВП на Япония за фискалната 2013/2014-а година (спрямо предишната прогноза за +2,3%), повишение на икономиката с 1,4% за фискалната 2014/2015-а година (спрямо +0,8% януарска прогноза) и повишение с 1,9% на БВП за фискалната 2015/2016-а година, като банката отбеляза, че възходящите и низходящите рискове за икономиката и цените (инфлацията) в голяма степен изглежда балансирани.

Според централната банка Япония вероятно ще отбележи инфлация около 2% към по-късната половина на прогнозирания от банката период до март 2016-а (когато е края на фискалната 2015/2016- година).

ЯЦБ смята, че японската икономика ще поднови своето умерено възстановяване (растеж) около средата на настоящата година, като японският износ вероятно ще се повиши, подкрепен от слабостта на йената на валутния пазар. Икономиката спря да отслабва и дава сигнали на подновен растеж, смятат от банката.

Рисковете пред тези икономически прогнози включват несигурността свързана с  Европа и с глобалния икономически растеж зад граница. Съществува голям несигурност относно инфлационните очаквания на японските фирми и домакинства, посочва централната банка.

Японската йена опита известно повишение на валутния пазар, въпреки очакваното решение на ЯЦБ да запази без промяна настоящата агресивна парична политика.

Доларът падна към ново дъно за седмицата около 98,22 йени, а еврото към тридневно дъно около 127,98 йени.

Но това частично засилване на йената се ограничи, след като ЯЦБ оповести своите нови прогнози за инфлацията в страната за следващия тригодишен период, които макар и завишени спрямо януарските прогнози на банката, показват, че инфлацията (CPI) ще успее да приближи заложената цел за растеж от 2% чак към края на фискалната 2015/2016-а година. Това се възприема от финансовите пазари като сигнал, че ЯЦБ може да запази настоящата си агресивна парична политика за по-дълъг период от време.

В резултат, доларът отскочи от 98,22 дъното към 98,80 йени, а еврото от 127,98 йени към 128,75 йени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10