Шефът на Еврогрупата приветства решението на ЕК да удължи срока за свиване на бюджетните дефицити

Снимка: Архив

Президентът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че приветства изявлението на Европейската комисия преди дни, че страни като Франция, Испания, Холандия и Словения могат да получат смекчаващи по-големи срокове за изпълнение на техните фискални цели.

Разбира се, аз, подобно на мнозина други, приветствам това, което каза европейският комисар Оли Рен относно възможността и необходимостта да се даде повече време на някои страни-членки за тяхното възстановяване, заяви днес Дейселблум пред журналисти.

Еврогрупата ще обсъди този въпрос на срещата си в Люксембург през юни, посочи той и допълни, че е право на Европейската комисия да реши, дали ще бъдат наложени допълнителни условия при удължаване на крайните срокове за свиване на бюджетните дефицити.

Говорейки като финансов министър на Холандия, Дейселблум сподели, че правителството няма да успее да понижи публичния дефицит под европейския лимит от 3% от БВП през настоящата година. Той призна, че нашето желание е да получим допълнителна година.

Дейселбум обеща холандското правителство да извърши допълнителна работа, за да се върне по пътя на устойчиво подобрение на държавните финанси.

В петък Европейската комисия заяви, че би било благоразумно да се отпуснат по две допълнителни години на Франция и Испания за намаляване на техните бюджетни дефицити с оглед текущите икономически обстоятелства. Според ЕК би било по-добре Холандия и Словения да запазят настоящите срокове за свиване на бюджетните дефицит или те да бъдат удължени с по една допълнителна година.

Междувременно агенция Блумбърг цитира европейския комисар по валутна и икономическа политика Оли Рен да казва, че е прекалено рано да се каже, дали Словения ще се нуждае от официална спасителна финансова помощ. Според него въвеждането на директна финансова помощ от Европейския постоянен спасителен механизъм (ESM фонда) за рекапитализация на закъсали банки в еврозоната ще бъде ключово условие за прекъсване на негативната връзка банкови дългове-държавни дългове.

От своя страна, испанският икономически министър Де Гиндос заяви, че Испания въобще не се нуждае от официална държавна спасителна финансова помощ, но отказа да изключи възможността за допълнителна помощ за испанските банки. Според него испанските банки в момента са в много по-добро положение, отколкото преди година. Той счита, че най-лошата част от испанската криза вече е отминала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10