Австралийската централна банка понижи изненадващо основната лихва до рекордно дъно от 2,75%

Снимка: Архив

Австралийската централна банка понижи с 25 базисни пункта основната кешова лихва до рекордно дъно от 2,75% и сигнализира, че може би е готова за по-нататъшно понижение на лихвата.

Това решение на банката изненада мнозинството анализатори и участници на финансовите пазари, като според последно проучване на Ройтерс едва четирима от запитани 21 водещи икономисти очакваха подобно решение. Според други проучвания (в т.ч. на агенция Блумбърг), вероятността за днешно понижение на австралийската лихва също се оценяваше на доста под 50%.

Бордът на директорите на банката отбелязва, че перспективите пред инфлацията в Австралия могат да дадат възможност за по-нататъшно понижение на лихвите, за да се подкрепи търсенето. На днешното заседание Управителният съвет реши да използва част от тази възможност, заяви Централната банка след края на днешното заседание.

Банката посочи, че понижението на лихвата, което започна чрез текущия цикъл на облекчаване на лихвата от ноември 2011-а година с общо 200 базисни пункта (от ниво на лихвата в 4,75%) е било с цел да поддържа устойчив икономически растеж. Но Австралийската централна банка намекна, че може да се наложи по-нататъшно понижение на лихвата, което да гарантира още по-устойчив икономически растеж.

Бордът на директорите прецени, че по-нататъшно намаляване на кешовата лихва би било подходящо, за да насърчи устойчив растеж на икономиката, в съответствие с постигането на заложените инфлационни цели, заяви банката след края на днешното заседание. Тя посочи, че инфлацията в страната е по-ниска от очакваното, което е предоставило възможност за по-ниски цени, като прогнозите на банката остават, че инфлацията през следващите една или две години ще съответства на заложените цели.

Изявлението на Централната банка на Австралия повтаря нейното мнение за обменните курсове, като тя заявява, че има слаба промяна на нивото на австралийския долар, което е останало в историческо високо ниво през последните 18 месеца, а това е необичайно с оглед спад в експортните цени и спад на лихвеното ниво през това време.

Днешното изненадващо решение за понижение на лихвата на Австралийската централна банка и сигналите, че тя може да продължи с политиката на отслабване на лихвата доведоха до рязък спад на австралийския долар на валутния пазар и до спекулации за възможно ново понижение на лихвата (отново с 25 пункта до 2,50%) през следващите месеци.

След решението на банката австралийският долар падна от 1,0255 американски долара към ново 9-седмично дъно около 1,0177 долара с поглед дори към важното бивше дъно около 1,0115 долара от 4-ти март тази година.

За този днешен натиск върху австралийската валута влияние оказват и слуховете, че инвестиционният фонд на известния финансист Джордж Сорос от вчера е станал "къс" на австралийски долари (продал австралийски долари в голям обем).

Графика на австралийски долар/американски долар (на дневна база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10