Ръст на австралийския долар след изненадващ спад на безработицата в страната

Снимка: Архив

Безработицата в Австралия отбеляза неочакван спад до 5,5% през април спрямо 5,6% през март и прогнози за запазване в 5,6%.

Броят на новозаетите австралийци отбеляза изненадващ ръст с 50 100 през април след спад с 31 100 през март (ревизия от спад с 36 100) и ръст от 74 000 през февруари, като прогнозите бяха за доста по-слабо повишение с 11 000.

През април са разкрити нови 34 500 работна места на пълна работна заетост (след спад с 4100 през март) и нови 15 600 работни места на почасова заетост (след спад с 27 000 през март). Така броят на работещи на пълна заетост достигнаха 8,2 млн. души, докато тези на почасова заетост се покачиха до 3,5 млн. австралийци.

Нормата на работна заетост през април се повиши до 65,3% от 65,2% през предишния месец.

Днешните доста по-силни от очакваните данни за пазара на труда в Австралия сякаш парират спекулациите на финансовите пазари, че Австралийската централна банка може да прибегне до ново понижение на лихвата, след като във вторник тя понижи лихвата с 25 пункта до рекордно историческо дъно от 2,75%.

Австралийският премиер Джулия Гилард заяви малко преди оповестяването на тези важни данни, че икономиката на Австралия продължава да разкрива работни места и това доведе до спекулации за по-добри данни - очаквания, които се оправдаха малко по-късно през днешната азиатска търговия.

Австралийският долар реагира с добър ръст на днешните данни, след като той беше подложен на солидни разпродажби през предишните дни в резултат на понижената австралийска лихва. Австралийският долар отскочи рязко от двумесечното дъно около 1,0555/54 американски долар (дъна от предходните два дни на търговия) към 1,0254. Еврото от своя страна отбеляза спад от вчерашния тримесечен връх около 1,2944 австралийски долара към 1,2834.

Графика на австралийски долар/американски долар (на дневна база)

Новозеландският долар също отчита добро повишение на валутния пазар, след като и данните за пазара на труда в Нова Зеландия се оказаха по-добри от прогнозите. Работната заетост в Нова Зеландия се повиши на тримесечна база с 1,7% през първото тримесечие на 2013-а година (при прогнози за повишение с 0,8%) и повишение на годишна база с 0,3% (при прогнози за спад с 0,7%). Нивото на безработица се понижи рязко през първите три месеца на годината до 6,2% при очаквания за 6,8%.

Тези добри данни подкрепиха "кивито" на валутния пазар, като то отскочи рязко от вчерашното двуседмично дъно от 0,8360 американски долара към 0,8480, а еврото падна за кратко до 1,2021 новозеландски долара, преди обаче да отскочи обратно към 1,2100.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10