Бундесбанк очаква осезаемо възстановяване на икономиката на Германия през второто тримесечие

Снимка: Архив

Германската икономика ще се възстанови по-силно през настоящото тримесечие спрямо първите три месеца на годината, но дълговата криза в еврозоната продължава да представлява значителен риск, посочва немската централна банка Бундесбанк в своя редовен месечен икономически доклад.

Банката очаква възстановяване в строителството, след като лошото време забави строителния сектор през зимата и тя вижда насърчителни сигнали за индустриалния сектор, които да подкрепят икономическите перспективи за растеж.

Комбинацията от силно експортноориентирана икономика и структурни реформи, проведени в началото на предишното десетилетие, помогна на страната в голяма степен да се противопостави на последиците от дълговата криза в еврозоната, която опустоши редица икономики от региона през последните три години.

Данните, които бяха оповестени през миналата седмица, показаха, че Германия беше единствената основна икономика от еврозоната, която отбеляза растеж през първото тримесечие на годината, макар и с едва 0,1%, след спад с 0,6% в края на 2012-а година. В същото време БВП на еврозоната се понижи с 0,2%, отбелязвайки свиване на икономиката на региона за шесто поредно тримесечие.

Бундесбанк очаква за настоящото (второ) тримесечие "засилване на немския икономически растеж". Банката посочи, че германската икономика не само ще "хване позитивния ефект" от възстановяване на строителния сектор след тежките зимни условия в страната, но и "значителното повишение на новите индустриални поръчки след слабото начало на годината" и това генерира надежда, че ще има повишение на износа и на инвестициите за оборудване - двата традиционни генератора за растеж на икономиката на страната.

Преди дни промишлените поръчки изненадаха финансовите пазари, отбелязвайки солиден растеж от 2,2% на месечна база при прогнози за спад с 0,5%.

Но Бундесбанк отново подчерта, че кризата в еврозоната продължава да представлява значителен риск. В светлината на лошото икономическо положение в значителна част от еврозоната, както и проблемите, свързани със суверенната дългова криза, рисковете за икономиката като цяло остават високи, се посочва в месечни доклад на Германската централна банка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10