Евънс от ФЕД: Необходими са повече доказателства, преди да ограничим покупките на ценни книжа

Снимка: Архив

Президентът на ФЕД на Чикаго Чарлс Евънс заяви снощи, че той е оптимист относно подобрението на пазара на труда в САЩ, като според него икономиката се развива добре, въпреки насрещните ветрове.

Но той подчерта, че е необходимо да се видят повече позитивни икономически доказателства, преди Федералният резерв да постигне споразумение за съкращаване на програмата за покупки на американски ценни книжа (т.нар. програма за "количествени улеснения").

Евънс заяви снощи преди репортери, че въпреки подобрението на пазара на труда, изразяващо се в добро понижение на безработицата и повишение на работната заетост към "прага", заложен от ФЕД около 200 хил. работни места, "не мога да кажа кога ще започнем намаляване на размера на нашата програма за покупки на ценни книжа.

Чарлс Евънс добави, че би желал да види икономическите данни за още няколко месеца, но той има предвид опцията за свиване на програмата за "количествени улеснения", в т.ч. и възможността за рязко приключване на самата стимулираща парична програма.

Президентът на ФЕД на Чикаго очаква икономиката на САЩ да продължи да се възстановява през 2014г., като прогнозира растеж на БВП с 2,4% през настоящата година и икономически растеж между 3% и 4% през следващата година.

Вчера президентът на ФЕД на Далас Ричард Фишер заяви в интервю за телевизия CNBC, че не е ясно, дали програмата на Федералния резерв за покупки на американски ценни книжа е помогнала на реалната икономика на САЩ. Въпреки, че е противник на програмата за "количествени облекчения", Фишер призна, че рязкото спиране на тази програма за покупки на ценни книжа би било прекалено разрушително. Той визира най-вече възможността за прекратяване на програмата за покупки на ипотечно-гарантирани книжа и рисковете, това да доведе до трусове на финансовите пазари.

Фишер предпочита ФЕД да започне бавно да намалява темпото на месечни покупки на ипотечно-гарантирани ценни книжа (покупките на т.нар. MBS за 40 млрд. долара на месец). Той посочи, че не е сам в желанието централната банка да започне да редуцира програмата за "количествени облекчения", като има и други официални представители, които споделят неговото мнение.

Според Фишер стимулиращата парична политика на ФЕД не е помогнала много на американската икономика, освен на богатите американци да станат още по-богати, визирайки силното възходящо движение на американския фондов пазар от началото на годината насам. Това представлява доста важна теза с оглед, че едва една шеста от американците имат вложения в акции за над 7 хил.долара, а топ 10% от най-богатите американци притежават цели 81,2% от активите в акции на Уолстрийт.

И днес финансовите пазари ще следят изказванията на важни представители на ФЕД, преди утрешното ключово изслушване на президента на Федералния резерв Бен Бернанке от Съвместната икономическа комисия на Сената и Конгреса на САЩ.

Днес от 18:30ч. се очаква да говори президентът на ФЕД на Сент Луис Булард. Той се счита като относително неутрален член на Федералния резерв, който променя своето мнение за бъдещето на програмата за "количествени улеснения" в зависимост от икономическата конюнктура в страната в конкретния момент.

По-голям интерес ще представлява изказването на президента на ФЕД на Ню Йорк Дъдли от 20:00ч. Дъдли е лидера сред представители на ФЕД, който най-яростно защитава настоящата стимулираща парична политика и нейната ефикасност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10