ФЕД заявява готовност за промяна в темпото на покупки на ценни книжа

Снимка: Архив

Оповестените снощи протоколи от последното заседание на Федералната комисия на открития пазар (FOMC), показват, че редица участниците в заседанието на ФЕД са посочили необходимостта от по-нататъшен прогрес и по-сигурни икономически перспективи, или намаляване на низходящите рискове, преди Федералният резерв да започне да понижава размера на месечната програма за покупки на американски ценни книжа.

Според стенограмата от заседанието на 30-и април и 1-ви май някои участници са изразили готовност за редуциране на темпото на покупки на ценни книжа (т.нар. програма за "количествени улеснения/облекчения") още през юни, ако икономическият растеж в САЩ е силен и устойчив.

Но доста от членовете на ФЕД също така са изрази опасение, че инфлацията е доста под заложните инфлационни цели в 2% и са подчертали, че трябва да се следи внимателно бъдещото ценово развитие. Няколко от участващите в заседанието на FOMC в началото на месеца са изразили мнение, че може да бъде оправдано допълнително повишение на паричните стимулиращи мерки, ако инфлацията продължи да се понижава.

Мнозина членове на ФЕД са изтъкнали важността за начална подготовка за коригиране на настоящата програма за "количествени улеснения" (във възходяща или низходяща посока) в зависимост от постъпващите икономически данни.

Няколко федерални представители са изразили опасения, че условията в определени финансови пазари са станали прекалено оптимистични (със силно покачващи се цени).

Като цяло стенограмата от последното заседание на Федералния резерв потвърждава вчерашните показания на президента на банката Бен Бернанке пред икономическата комисия на Сената. В тях Бернанке също подчерта, че промяната в настоящия размер на месечните покупки на американски ценни книжа ще зависи от постъпващите икономически данни. И той изрази опасение от доста по-ниската от прогнозите инфлация в САЩ.

Бернанке също посочи, че ФЕД може да намали размера на програмата за "количествени улеснения", ако подобрението на пазара на труда е устойчиво, и допълни, че подобно намаляване на покупките на американски ценни книжа може да стане факт след няколко заседания на FOMC.

Участниците на финансовите пазари реагираха на изявлението на Бернанке и на протоколите от последното заседание на ФЕД с нови агресивни покупки на долари и рязко повишение на лихвата на американските държавни облигации (т.е. чрез продажби на американски дългови книжа). Изглежда инвеститорите оценяват вероятността за възможно първо редуциране на размера на програмата за „количествени улеснения“ на ФЕД още през септември. Това даде мотив за прибиране на печалби и на Уолстрийт, което доведе до спад на американските фондови индекси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10