Трудно ще бъде постигната инфлация от 2% в тригодишен план, прогнозира ЯЦБ

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В оповестената по-рано днес стенограма от заседанието на Японската централна банка (заседанието на 26-и април) се посочва, че ще бъде доста трудно да се постигне заложената от японските власти инфлация от 2% в рамките на следващите три годни. ЯЦБ продължава да счита, че все още са валидни рисковете от дефлация.

Малък брой от членовете на банката са заявили, че Централната банка ще трябва да продължи да обмисля стъпки, за да предотврати намаляване на ликвидността на японския държавен дългов пазар.

Заседанието на ЯЦБ в края на април беше проведено само три седмици, след като банката предприе агресивна политика на парични стимули при новото ръководство начело с Курода.

Целта на тази агресивна парична политика е справяне с дефлацията и постигане на инфлация от 2% в двугодишен план чрез удвояване на обема на помпане на йени във финансовата система на страната. ЯЦП изкупува в масивен обем японски държавни облигации, като целта е да се понижи лихвата по японските облигации, а това от своя страна да намали цената на заемите за японския бизнес и потребители и да стимулира потреблението и инвестициите.

Но само за кратко, доходността (лихвата) под 10-годишните японски държавни облигации удари рекордно дъно от 0,315% на 5-и април (ден след ключовото заседание на ЯЦБ на 4-ти парил), след което отскочи рязко, като по време за заседанието на банката на 26-и април беше в 0,59% - над 0,55% нивото точно преди старта на масивната програма за парични стимули от началото на април.

Това силно възходящо движение на японската лихва продължи и през месец май, като миналия четвъртък (23-ти май), тя удари връх от 1,00% за пръв път от година насам и това принуди ЯЦБ да се намеси на пазара чрез спешни покупки на японски държавни облигации, смъквайки лихвата към 0,82%.

Снощи шефът на ЯЦБ Курода заяви, че е крайно необходимо да има стабилен дългов пазар. Но той смята, че негативният ефект от повишение на лихвата на японските облигации дори с 1% до 3% би бил контролиран, ако това бъде придружено с по-високи цени (инфлация). Курода отново подчерта, че настоящата агресивна парична политика на централна банка няма за цел манипулиране на обмените валутни нива на йената, като той отказа да коментира последните движения на валутния пазар (повишението на йената през последните дни на търговия).

Шефът на ЯЦБ изрази увереност, че през следващите две години икономическият растеж на Япония ще бъде доста над растежния потенциал, като отново подчерта, че основната задача е справяне с дефлацията. Курода се надява очакваният добър икономически растеж на Япония да допринесе за общия азиатски растеж.

Днес японската валута продължава да се търгува в по-високите нива с оглед ликвидиране на прекалено къси позиции в йени и поредни трусове на японския фондов пазар. Токийският фондов индекс "Никей" се срина с нови 3,21% след шокиращия негов колапс от над 7% през миналия четвъртък. Този продължаващ спад на японските акции оказва ново негативно влияние върху риск-апетита на азиатските борси и кара инвеститорите да търсят "убежище" в японската йена и швейцарския франка.

Доларът остава да се търгува под натиск около 101.00 йени - малко над петъчното двуседмично дъно около 100.67 йени, а еврото се търгува около 130.70 йени - малко над двуседмичното дъно от миналия четвъртък около 129.96 йени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27