ФЕД се бори с пазарните очаквания за бъдещето на програмата за "количествени улеснения"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В днешен анализ известният журналист Джон Хилсенрат от "Уолстрийт Джърнъл" посочва, че официалните представители на Федералния резерв се мъчат да направляват очакванията на финансовите пазари относно програмата на ФЕД за месечни покупки за 85 млрд. долара на американски ценни книжа.

Хилсенрат сравнява очакванията на текущата програма за "количествени улеснения" според проучванията на ФЕД на Ню Йорк сред т.нар. първични дилъри (финансовите компании, имащи право на директна търговия на първичния паричен пазар) през януари и през март с последното проучване от края на месец април. Той посочва, че има загриженост в рамките на ФЕД, че финансовите пазари "може би са се настроили" с прекалено големи очаквания за настоящата програма за покупки на ценни книжа.

Редица официални представители на ФЕД очакват ускоряване на икономическия растеж и работната заетост по-късно през настоящата година и мнозина не очакват да продължи настоящото забавяне на инфлацията, заяви известният журналист от "Уолстрийт Джърнъл", който се счита като важен изразител на мнението на ФЕД във водещата финансова преса.

Според Хилсенрат председателят на ФЕД Бен Бернанке занулира очакванията на пазара, когато той заяви пред Съвместната икономическа комисия на Сената, че Федералният резерв може да започне да намалява програмата за "количествени облекчения" в рамките на следващите няколко заседания на резерва. Последвалата стенограма от последното заседание на ФЕД, проведено на 1-ви май, също засили опасенията за подобно предстоящо понижение на размера на покупки на американски ценни книжа.

Хилсенрат заяви, че направляването на очакванията на финансовите пазари ще се окаже едно от най-големите предизвикателства пред Федералния резерв. Той предупреди, че ако пазарните очаквания излязат извън синхрон относно плановете на ФЕД за в бъдеще, това може да бъде източник на сериозна нежелана волатилност и резки колебания на финансовите пазари (бел.ред. подобни на трусовете на финансовите пазари през последните дни на търговия в края на миналата седмица).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10