Акциите и доларът под натиска на ФЕД

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Световните акции останаха под натиск за втори пореден ден в четвъртък, а доларът се обезцени в сравнение с основните валути. Финансовите пазари са обхванати от съмнение кога Федералният резерв на САЩ ще намали своите програми за стимулиране.

Водещи европейски акции, следени от индекса FTEU3, поскъпнаха с минималните 0,2%, след като в сряда бяха силно разпродадени. С нови 5% обаче се срина японският бенчмарк Nikkei, който има и основна вина за триседмичния минимум на световния борсов индекс MSCI- MIWO00000PUS.

На пазара предимно доминират очакванията за затягане на паричната политика от страна на ФЕД, каза Тобиас Блатнер, икономист в Daiwa секюритис. Доходността на германските държавни облигации се е повишила значително напоследък и това до известна степен предизвика корекцията на борсовия пазар.

Печалбите на европейските акции бяха подкрепени от минните акции, включени в индекса SXPP, който се повиши с 1,8%, тъй като традиционно и безопасно убежище са вложенията в злато. Тази година индексът рязко се понижи, вследствие на по-голямото търсене на рискови активи, което скочи с процент за седмица.

Обикновено миролюбивият политик от ФЕД Ерик Розенгрен заяви в сряда, че трудовият пазар и икономиката на САЩ трябва да бъдат достатъчно силни през следващите няколко месеца, за да позволят на ФЕД да понижи размера на програмите по изкупуване на облигации.

Несигурността относно промяна в политиката на ФЕД се изпари, в резултат индексът на долара спрямо другите валути DXY се доближи до най-ниските си стойности за сесията от 100,555 спрямо йената. Отслабването на долара позволи на еврото да поскъпне до 1,2974 долара за евро, като се доближи до двуседмичния си максимум.

На дълговите пазари германските фючърси върху държавните ценни книжа възстановиха частично предходните си нива след скорошните разпродажби. Инвеститорите нямаха желание да търгуват големи обеми, преди да излязат данните от аукционните, на които италианското минстерство на финансите ще предложи 5- и 10-годишни облигации, на фона на очакванията за приключване на 10-месечния спад на доходността по държавните облигации, издадени от периферните страни в еврозоната.

Стоковите пазари бяха фокусирани върху решението на ФЕД за евентуално прекратяване на експанзионистичната парична политика, което ще засегне силно търсенето на природни ресурси, оттам и на борсово търгувани стоки.

Медта в Лондон се понижи до двуседмично дъно от 7205,50 долара или с 9% от началото на година, а петролът се върна на ниво от 102 долара, в близост до последното си дънно.

Инвестиционен анализатор от Phillip Futures каза: Това (ФЕД да понижи стимулите) е труден въпрос. Аз не мисля, че председателят на ФЕД Бен Бернанке наистина иска да стартира понижаване на стимулите, но все повече политици са за такъв ход.

Относно златото анализаторът каза: Изглежда, че всеки път когато има спад, хората ще започват да купуват.


Този коментар е изготвен със съдействието на ИП „Бул Тренд Брокеридж” ООД, www.bulltrend-bg.com

По материали на Агенция Ройтерс



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27