Курода от ЯЦБ не успя да успокои духовете на японските финансови пазари

Снимка: Архив

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода заяви по-рано днес, че низходящият натиск върху доходността (лихвата) на японските държавни облигации ще се повиши, тъй като ЯЦБ продължава да провежда своята агресивна програма за покупки на дългови книжа.

Стимулиращата парична политика на ЯЦБ от 4-ти април залага на низходящия натиск върху лихвите на държавните облигации. Когато ЯЦБ напредне с покупките на японски дългови книжа, този ефект ще се засили, посочи Курода пред японски депутати от финансовата комисия на Горната камара на японския парламент.

Той също така каза, че дългосрочните лихвени нива отразяват перспективите за икономическата активност и за цените. В добавка, дългосрочната лихва ще бъде повлияна от т.нар. "рискова премия". Нашата облекчаваща парична политика играе роля в подкрепа за свиване на рисковата премия.

Курода добави, че е важно, че дългосрочните лихви ще се движат стабилно (???) и ЯЦБ полага усилия за минимизиране на волатилността (на големите колебания) в пазара на японски дългови книжа, за да увеличи ефекта от своята стимулираща политика. Той също отбеляза, че има спад в реалните лихви в Япония.

Трудно е да преценим очакваните инфлационни нива. Но някои данни, в т.ч. и последните проучвания, показват, че има повишение в инфлационните очаквания, заяви Курода. Оценявайки повишението на инфлационните очаквания, можем да говорим за спад на реалните лихви, но не мога да предположа, че реалните лихвени нива са станали отрицателни (негативни), смята шефът на ЯЦБ.

Тези коментари на Курода са факт, след като през последните дни има рязко повишение на доходността (на лихвата) на японските държавни облигации (JGB), като лихвите на 10-годишни книжа се търгува около 0,9% - малко под върха от 1%, достигнат през миналата седмица. Това рязко повишение на лихвите на японски облигации помогна за солиден ръст в доходността на държавните облигациите и на страни като САЩ, Германия, Австралия и други.

По-рано днес бяха оповестени и поредните важни седмични данни за нетните покупки/продажби на финансови инструменти от японски и и чуждестранни инвеститори.

Японските инвеститори са били нетни продавачи на чуждестранни държавни облигации за 1,1173 трлн. йени през последната седмица до 25-и май, след като те бяха нетни продавачи на чуждестранни държавни книжа за 804,4 млрд. йени през предходната седмица.

Японските инвеститори са били и нетни продавачи на чуждестранни акции за 104,9 млрд. йени и нетни продавачи на финансови инструменти на чуждестранните парични пазари за 600 млн. йени.

Това означава, че японските инвеститори са били доста агресивни нетни продавачи на финансови активи зад граница за цели 1,2228 трлн. йени след нетни продавачи за 1,0434 трлн. йени през предишната седмица (т.е. няма отлив на японски активи от страната навън).

В същото време чужди инвеститори са били нетни купувачи на японски акции за едва 27,4 млрд. йени за седмицата до 25-и май, нетни продавачи на японски държавни облигации за 457,2 млрд. йени и нетни продавачи на финансови инструменти на японския паричен пазар за цели 1,533 трлн. йени. Това означава, че чуждите инвеститори са били нетни продавачи на японски финансови активи за 1,963 трлн. йени.

Според анализатори днешните данни отново не потвърждават теорията, че оповестената в началото на април агресивна парична политика на ЯЦБ може да доведе до пренасочване на японски инвестиции от страната (и главно от японския дългов пазар) към по-атрактивни финансови инструменти зад граница. Именно тази теория беше в основата на рязката обезценка на японската йена на валутния пазар в седмиците след решението на ЯЦБ.

Но след днешните данни има ново поскъпване на йената и нов солиден срив на японския фондов индекс Nikkei с над 5% под важното ниво от 14 000 пункта. Спадът на Nikkei до 5-седмично дъно около 13589 пункта доведе до поредно ликвидиране на "къси" позиции в йени на валутния пазар, като доларът падна към триседмично дъно около 100,46 йени с поглед към важната област на подкрпеа около 100,00/99,90 йени (бивши важни върхове на долара от април), а еврото до 130,22 йени с поглед към важните негови дъна около 130,09/129,96 йени от 24-ти и 23-ти май.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10