Филипините отсрамват Азия с най-бързия растеж от 2010-а година насам

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Гъсто населената азиатска държава увеличава темпа на икономическото си развитие, като за първото тримесечие БВП е нараснал с впечатляващите 7,8% спрямо първото тримесечие на 2012-а г. Растежът е най-висок от 2010-а година насам.

Част от причината за силния ръст се дължи на възстановяване на вътрешното търсене, което въпреки регионалното забавяне успява да компенсира износа, но в голямата си част този впечатляващ ръст се дължи на политиката на президента Бениньо Акуиньо по увеличаване на публичните инвестиции в инфраструктура и като цяло увеличаване на публичните разходи.

Филипинското песо се оттласна от 11-месечния си минимум, след като основните лихви в губещите инерция икономики на Индия, Виетнам и Тайланд бяха намалени от централните банки в тези държави.

 

Тази новина е изготвена с подкрепата на ИП "Бул Тренд Брокеридж"ООД www.bulltrend-bg.com

По материали на Bloomberg

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10