Ново понижение на БВП на еврозоната и солиден спад в продажбите на дребно

Снимка: Архив

Евростат потвърди предварителните данни за понижение на брутния вътрешен продукт на еврозоната с 0,2% в началото на годината след понижение с 0,6% през последните три месеца на 2012-а година. Това означава, че икономиката на региона остава в рецесия за шесто поредно тримесечие.

Основен фактор за поредното понижение на БВП на еврозоната е резкият спад на бизнес инвестициите с 1,6% спрямо последното тримесечие на миналата година - най-голям спад в капиталовите инвестиции от второто тримесечие на 2012-а година. Потребителските разходи за периода януари - март се повишиха с 0,1%, като това е тяхното първо позитивно развитие от третото тримесечие на 2011-а година.

На годишна база БВП на еврозоната се понижи с 1,1% в началото на 2013-а година - низходяща ревизия спрямо предварителните данни на Евростат за понижение с 1,0% и след спад с 1,0% за последното тримесечие на миналата година (низходяща ревизия от -0,9%). 

Европейската статистика обяви и доста слаби данни за продажбите на дребно в еврозоната. Продажбите на дребно се понижиха през април с цели 0,5% след спад с 0,2% през март и при прогнози за доста по-слабо понижение с 0,1%. Това представлява влошаване на продажбите за трети пореден месец и най-голям спад от декември 2012-а година.

На годишна база продажбите на дребно в еврозоната се понижиха през април с 1,1% при прогнози за спад с 0,8% и след -2,2% през март. Този доста рязък спад в продажбите на дребно предполага, че позитивната тенденция на потребителските (домакинските) разходи през първото тримесечие на годината е била само краткотрайно явление.

Днешните важни показатели не дават повод за оптимизъм относно икономическото развитие в еврозоната и провокират известен натиск от продажби на евро на валутния пазар.

Единната европейска валута падна към 1,3052 долара, към 130,30 йени и до двуседмично дъно около 0,8497 британски лири с оглед и подкрепата за паунда от днешното поредно добро бизнес проучване във Великобритания. Индексът PMI, определящ активността в сектора на услугите на Острова, се повиши през май до 54,9 пункта (най-високо ниво от март 2012-а) от 52,9 пункта през април.

За първи път от началото на годината индексите на активността в промишлената и сферата на услугите, както и в строителния сектор на Великобритания отбелязват подобрение в един и същи месец (през май). Това помогна за повишение на британската валута до 1,5371 долара - точно под важния триседмичен връх около 1,5375 долара, достигнат в началото на седмицата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10