Германският конституционен съд ще решава съдбата на спасителната програма на ЕЦБ

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Германският конституционен съд ще вземе решение през следващите два дни (на 11-и и 12-и юни) дали програмата на ЕЦБ за покупки на държавни облигации (т.нар. OMT програма) нарушава конституционните правила, които не позволяват Германия директно да финансира държавни дългове на останали страни - членки от еврозоната и от Европейския съюз (посредстов нейното участие в ЕЦБ).

Според немският в-к FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) Европейската централна банка е казала на немския Конституционен съд, че има лимит от 524 млрд. евро при евентуално активиране на нейната OMT програма за покупки на държавни облигации на вторичния дългов пазар на страни с дългови проблеми в еврозоната.

Но говорител на ЕЦБ заяви, че информацията на FAZ "не е коректна". Както сме посочвали и друг път, ЕЦБ няма предварителни лимити при евентуалните покупки на държавни облигации по OMT програмата. Размерът на подобни интервенции ще бъде подходящ, за да изпълни поставените цели (за ограничаване на възможно ново силно напрежение на европейския периферен дългов пазар), заяви говорител на ЕЦБ.

Според анализатори Конституционният съд на Германия може да отложи взимането на решение по въпроса за OMT програмата на ЕЦБ за след изборите в страната през септември. Подобно отлагане на окончателното решение би било прецедент за европейски съдебен орган след старта на кризата в еврозоната.

Днес шефът на Бундесбанк и представител на ЕЦБ Йенс Вайдман подчерта, че делото в Конституционния съд относно политиките на ЕЦБ не представлява битка между централните банкери и няма да навреди на репутацията на централната банка.

Това не е битка между две централни банки в съда (визирайки ЕЦБ и Бундесбанк). Просто двама представители на централните банки са поканени като експерти и ще отговарят на въпроси на съда, заяви Вайдман.

Изслушването от германския Конституционен съд по повод OMT програмата на ЕЦБ за покупки на държавни дългови книжа на закъсали страни от еврозоната се очаква да започне утре в Карлсруе. Вайдман ще представя критичната позиция на Бундесбанк по този въпрос, докато другият немски представител в ЕЦБ - Йорг Асмусен ще защитава позиция на Европейската централна банка.

Независимостта на Централната банка означава, че съдът трябва да бъде в положение да проверява дали паричните власти (от ЕЦБ) стриктно спазват техния ограничен мандат, посочи Вайдман. Ако вие оставите това в ръцете на Централната банка, тогава няма да има контрол, допълни шефът на Бундесбанк.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10