ЯЦБ запази без промяна стимулиращите мерки и отново повиши оценката за икономиката на Япония

Снимка: Архив

Японската централна банка запази без промяна настоящата агресивна политика на парични стимули, но се въздържа от допълнителни стъпки за успокояване на японския финансов пазар и най-вече на силно колебаещия се пазар на държавни облигации.

Изглежда от ЯЦБ прецениха, че неотдавнашните турболенции на финансовите пазари все още не представляват значителен риск за икономическите перспективи.

Преди края на днешното заседание на централната банка имаше известни очаквания, че тя може да вземе решение за инжектиране на средства в паричната система на страната за повече от година (за още две или три години) в опит да успокои финансовите пазари и да ограничи повишението на доходността (на лихвите) на японските държавни облигации.

ЯЦБ отново заяви, че ще продължи да провежда операции на паричния пазар, така че паричната база да се повиши с годишно темпо около 60 трлн. до 70 трлн. йени.

На заседанието на ЯЦБ на 3-ти и 4-ти април Бордът на директорите на банката взе решение да удвои паричната база (от 138 трлн. йени до 270 трлн. йени) и обемът на активите в японски държавни облигации (от 89 трлн. йени до 190 трлн. йени), както и други финансови инструменти (от 1,5 трлн. йени до 3,5 трлн. йени) в двугодишен период. Тогава ЯЦБ почти удвои и средния матуритет (време за падеж) на изкупуваните японски ценни книжа (JGB) от малко под 3 години до около 7 години.

Днес Японската централна банка направи нова възходяща ревизия на своята оценка за икономиката на страната, като подчерта, че "японската икономика се подобрява". Това е шеста поредна възходяща ревизия на икономическите прогнози на ЯЦБ. През миналия месец банката заяви, че икономиката е "започнала да се подобрява". Тя отбеляза, че има подобрение както на японският износ, така и на индустриалното производство, като и двата сектора "набират скорост".

ЯЦБ повтори, че японската икономика се очаква да се върне по пътя на умерено възстановяване, като вътрешното търсене повишава нейната устойчивост с оглед позитивното влияние от стимулиращата парична политика, както и поради различните икономически мерки и постепенното повишение на темповете на растеж зад граница, макар и с умерено темпо.

Все още има висока степен на несигурност по отношение на японската икономика, включваща перспективите пред европейските дългови проблеми и растежния импулс на икономиката на САЩ, както и на развиващите се икономики и на тези, разчитащи на износа на суровини, посочва ЯЦБ в своето изявление след края на днешното заседание.

Японската централна банка обеща да достигне своята цел за повишение на годишната потребителска инфлация до 2% от текущите нива около нулата в най-кратките възможни срокове в рамките на около две години.

Участниците на азиатските финансови пазари бяха отчасти разочаровани от днешната липса на допълнителни стимулиращи мерки от страна на ЯЦБ. Японският фондов индекс Nikkei отчита загуба от около 1% (но след вчерашното възходящо рали с близо 5%), като има известно повишение и на японската йена на валутния пазар. Доларът падна към 97,79 йени, преди да опитва стабилизация над нивото от 98,00 йени и след добрия негов отскок от 9-седмичното дъно около 96,68 йени от 7-и юни до вчерашния връх около 99,28 йени. Еврото върна към 129,92 йени, но след доброто негово възходящо рали от 7-седмичното дъно около 126,16 йени от 7-и юни до днешния сутрешен връх около 131,29 йени.

Има и ново слабо повишение на доходността (лихвите) на японските държавни облигации (т.нар. JGB), като лихвата на 10-годишните книжа се повиши към 0,880% спрямо вчерашното ниво около 0,835%.

Но сега вниманието на финансовите пазари се насочва към очакваната към 09:30 ч. пресконференция на шефа на ЯЦБ Курода и как той ще коментира трусовете по японските финансови пазари (на фондовата борса и на дълговия пазар и известното поскъпване на йената на валутния пазар в последно време).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10