Лидерите на Г-8: Глобалните икономически перспективи остават слаби

Снимка: Архив

Лидерите на страните от Г-8 (индустриално развитите страни плюс Русия) заявиха снощи, че глобалните икономически перспективи "остават слаби", като са необходими "решителни действия" за осигуряване на устойчиво икономическо възстановяване.

В изявлението след първия ден от срещата на лидерите на Г-8 в Северна Ирландия се подчертава, че има смяна на фокуса към икономически растеж и разкриване на работни места от досегашната политика на строги икономии и се посочва, че все още остава в сила уязвимост, въпреки че страните предприеха стъпки "за избягване на най-опасните рискове пред които беше изправена световната икономика през 2012-а година".

В комюникето на Г-8 се посочва: Повишаването на икономическия растеж и на работната заетост са наши топ приоритети. Ние се съгласихме да осигурим глобално възстановяване чрез подкрепа на потреблението, укрепвайки нашите публични финанси и използвайки всички източници на икономически растеж. Битката с безработицата, особено дългосрочната и младежката безработица, остава ключова в нашия вътрешен и съвместен дневен ред.

Г-8 подчертават, че глобалните икономически перспективи остава слаби, въпреки че низходящите рискове са спаднали благодарение на значителните политически действия, предприети от САЩ, еврозоната и Япония и с оглед издръжливостта на основните развиващи и нововъзникващи икономики. В резултат на това, повечето финансова пазари са отбелязали печалби. Но този оптимизъм все още трябва да бъде превърнат във всеобхватно подобрение на икономическата активност и на работната заетост в повечето развити икономики. В действителност, икономическият растеж в някои региони отслабна след последната среща на лидерите на Г-8 в Кеймп Дейвид.

Лидерите на Г-8 посочват, че низходящите рискове за еврозоната са отслабнали през последната година, но регионът остава в рецесия. Допълнителното засилване на архитектурата на Европейския икономически и паричен съюз, включващо подобрение на договорените елементи за Единен банков съюз, е силно необходимо, за да допринесе за по-нататъшно редуциране на финансовата фрагментация в региона и за продължаващо засилване на банковите финансови баланси.

Г-8 отбелязват, че продължава икономическото възстановяване на САЩ, а дефицитът се понижава рязко в контекста на продължаващата необходимост за бъдещ прогрес към балансирана дългосрочна фискална устойчивост и конкретно насочени инвестиции, които да стимулират растежа.

Лидерите на страните от Г-8 заявиха, че японският икономически растеж ще бъде подкрепен от предприетите краткосрочни фискални стимули и парични политики и от неотдавна анонсираната стратегия за стимулиране на частните инвестиции. Необходимо е обаче Япония да адресира предизвикателствата за дефиниране на заслужаващ доверие средносрочен фискален план.

Някои от нашите централни банки продължават да използват силно стимулиращи парични политики, за да подкрепят техните вътрешни икономики, включително и нестандартни мерки като т.нар. програми за "количествени улеснения", се казва в комюникето след първия ден на срещата в Северна Ирландия.

Лидерите от Г-8 отбелязват, че Русия отчита ниска безработица и благоприятни фискални условия, но по-умереният глобален икономически растеж и волатилните (силно колебаещи се) цени на суровините ще представляват предизвикателство пред руската икономика.

Лидери на страните от Г-8 се съгласиха:

Необходими са решителни действия за подхранване на трайно икономическо възстановяване и възстановяване на гъвкавостта на глобалната икономика. Развитите икономики трябва да балансират подкрепата за вътрешното си потребление с реформи за преборване на структурната слабост, която натежава върху икономическия растеж, като в същото време прилагат заслужаващи доверие фискални планове. Ние потвърждаваме нашия ангажимент да си сътрудничим, за да постигнем трайно редуциране на глобалния дисбаланс, като трябва да бъдат адресирани проблемите на страните с излишък и тези с търговски дефицит.

Паричните политики трябва да продължат, за да подкрепят икономическото възстановяване и да бъдат насочени към вътрешната ценова стабилност според съответните мандати на централните банки.

Възстановяването на средносрочната фискална устойчивост остава важен приоритет. Темпото на фискална консолидация ще бъде различно за нашите различни национални икономически условия.

Структурните реформи са ключови за подобряване на устойчивия икономически растеж и дългосрочни стандарт на живот, повишавайки конкурентоспособността, осигурявайки добре работещи кредитни канали за инвестиции, включително за малките и средни по размер компании и засилване на доверието. Необходими са спешни и специфични мерки за създаване на качествени работни места, особено за младежите и за дългосрочно безработните. Всички ние се ангажираме да проведем необходимите реформи в нашите икономики, за да подкрепим по-силно финансовата система, по-здрав пазара на труда, работни места и икономически растеж и да повиши световната търговия, се казва в заключение на комюникето на лидерите на страните от Г-8.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10