Днес Демократичната левица ще оттегли подкрепата си за гръцкото правителство

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Лидерът на малката гръцка партия Демократична левица - Фотис Кувелис обяви, че оттегля своята подкрепа за коалиционното правителство на премиера Антонис Самарас, след като снощи не беше постигнато споразумение за рестартиране на работната на държавната медия ERT.

Според гръцки правителствени източници Самарас свиква спешно заседание на правителството, за да се справи с потенциалната политическа криза.

Ако Кувелис и неговата партия действително оттеглят своята подкрепа за управляващата "тройна коалиция" (в която влизат и Нова демокрация и ПАСОК), те могат да предизвикат нова политическа криза в Гърция.

Това става на фона на спекулациите (според "Файнешъл Таймс"), че МВФ е готов да прекрати своето участие във финансовата спасителна програма за Атина, ако европейските лидери не успеят да запълнят "финансова дупка" в гръцката програма в размер между 3 млрд. и 4 млрд. евро за следващата година (според други източници, финансовият недостиг е над 4,5 млрд. евро).

От МВФ обаче заявиха снощи, че ако последният преглед на мисията на Тройката на гръцката спасителна програма приключи успешно до края на юли, Атина не би трябвало да бъде изправена пред каквито и да е финансови проблеми до края на следващата година.

Шефът на Еврогрупата Дейселблум заяви снощи пред репортери, че няма да спекулира с рисковете за предсрочни избори в Гърция и настоя прегледът на Тройката да приключи през следващия месец.

Гръцкият финансов министър Стурнарас заяви в кулоарите на срещата на Еврогрупата, че не долавя каквито и да е сигнали за придвижване към предсрочни избори, но призна, че той и премиерът Самарас се подготвят за "всички възможни сценарии" и предупреди, че политическата нестабилност може да изложи на опасност бъдещите траншове от финансовата помощ за Гърция.

Междувременно лидерът на социалистическата партия ПАСОК - Венизелос заяви, че той и неговата партия ще продължават да подкрепят правителството на Самарас. Източник от гръцкото правителство заяви, че премиерът Самарас и Венизелос вече подготвят почвата за евентуално формиране на двупартийно коалиционно управление, ако партията Демократична левица оттегли своята подкрепа.

Премиерът Самарас беше цитиран, че има сериозни противоречия с лидерите от управляващата коалиция относно въпроса за компанията ERT. Основната ми грижа е да задържим Гърция в еврото, подчерта той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10