Марио Драги: ЕЦБ е готова да действа, но и правителствата трябва да продължат с реформите

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви пред Долната камара на френския парламент, че при необходимост Европейската централна банка е готова да предприеме нови действия, но нейната парична политика не може да създава реалния икономически растеж. Поради това правителствата е необходимо да продължат подкрепата за провежданите реформи.

С една дума, ЕЦБ е много активна в отговор на кризата, заяви той и подчерта: Ние сме готови да действаме отново, когато това е необходимо.

Днешното изказване на Драги се опитва да подсили неговите послания от вчера, когато той се опита да парира евентуалнтие очаквания, че ЕЦБ може да започне да разхлабва своите антикризисни политики, след като Фед на САЩ очерта през миналата седмица план за забавяне на покупките на американски държавни облигации.

ЕЦБ направи толкова, колко може, за да стабилизира финансовите пазари и да подкрепа икономиката в еврозоната. Сега правителствата и парламентите трябва да направят всичко възможно, за да успеят да повишат потенциала за икономически растеж, допълни шефът на ЕЦБ.

Според него паричната политика не може да създаде реален икономически растеж. Ако растежът е в застой поради това, че икономиката не произвежда достатъчно, или защото фирмите са загубили своята конкурентоспособност, това е извън правомощията на централната банка, заяви той.

Драги отново „натисна“ правителствата да окажат по-голяма подкрепа на растежа чрез провеждане на необходимите реформи. Тези реформи включват намаляване на бариерите за навлизане на нови компании и на младите хора в бизнеса и премахване на тежести за бизнеса като сложното данъчно и трудово законодателство или изкривената регулация. Реформите на пазара на труда са от съществено значение, подчерта Драги.

Той също така „натисна“ правителствата да дадат тласък на плановете за Единен банков съюз. Банковият съюз е от съществено значение да се гарантира, че ние правим постоянен напредък в реинтеграцията на финансовите пазари. За целта има два абсолютно необходими елемента - силен Единен надзорен механизъм (SSM) и силен Единен механизъм за преструктуриране на банките (SRM), каза шефът на ЕЦБ.

Той подчерта, че ОМТ програмата на ЕЦБ за покупки на държавни облигации е готова да бъде активиран по всяко време, когато това е необходимо, като програмата ще бъде придружена с конкретни условия.

Драги отново подчерта, че според основният сценарий на ЕЦБ се очаква постепенно икономически възстановяване на еврозоната към края на годината. Той каза, че политиката на банката ще остане стимулираща в обозримото бъдеще и отново заяви (както и вчера), че "изходна" стратегия от настоящата парична политика е отдалечена във времето.

Рисковете пред икономическия растеж все още остават в низходяща посока, но виждам постепенно, макар и крехко възстановяване, допълни Драги.

Президентът на ЕЦБ за пореден път отбеляза, че нивата на обмяна на еврото не представляват цел за политиката, провеждана от ЕЦБ.

Все пак той отбеляза, че нивата на размяна на еврото на валутния пазар са важни за ценовата стабилност и за растежа в еврозоната. Драги каза, че засилването на еврото (главно в неговите кросове) се дължи на завръщане на доверието към единната европейска валута и на непланираните последствия от паричните политики зад граница (визирайки вероятно политиката на Фед).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10