Промишлената активност в Китай продължава да се влошава през юни

Снимка: Архив

Индексът PMI на промишлената активност, определян от китайската национална статистика, се забави през юни до 50,1 пункта от 50,8 пункта през май и при прогнози за спад до 50,1 пункта. Компонентата на новите промишлени поръчки се влоши до 50,4 пункта спрямо 51,8 пункта за предишния месец, докато индексът на промишленото производство падна през юни до 52,0 пункта от 53,3 пункта за май.

Има ново влошаване и на компонентата на работната заетост в промишления сектор до 48,7 пункта през юни от 48,8 пункта през май, като тази важна компонентата остава под нивото от 50 пункта за 13-и пореден месец (сигнал за продължаващо влошаване на пазара на труда).

Според Зао Кингх от китайската статистика влошаването на индекса през юни се дължи на сезонни фактори, като той отбеляза, че промишлената активност през този месец е била по-слаба спрямо предишния месец (май) през последните девет години с изключение на 2009-а година. Той посочи, че данните предполагат, че китайският промишлен сектор ще остане с растеж (индекс над важното ниво от 50 пункта), макар и с по-бавно темпо.

Днес беше оповестен и доста слаб окончателен индекс на промишлената активност в Китай за месец юни, според проучване на банката HSBC. PMI промишленият индекс падна до 9-месечно дъно от 48,2 пункта спрямо 49,2 пункта през май и под предварителен индекс за юни от 48,3 пункта.

Днешните слаби данни са пореден сигнал за забавяне на китайската икономика през второто тримесечие на годината, особено на фона на нежеланието на властите в Пекин да предприемат нови мерки в подкрепа на слабото икономическо развитие. Нарастват опасенията, че БВП на Китай няма да успее да достигне планирания за годината растеж от 7,5% (след растеж от 7,7% през първото тримесечие на годината).

Това провокира смесено поведение на азиатските борси през първия ден на търговия на новия месец. Японският индекс Nikkei отбеляза повишение от 1,28% до едномесечен връх като реакция на доброто Tankan промишлено проучване на Японската централна банка. Южнокорейският индекс Kospi затвори с понижение от 0,41%, китайският Shanghai Composite приключи почти без промяна (понижи се с 0,02%), индексът Hang Seng скочи с 1,78%, а австралийският индекс S&P/ASX затвори на загуба от 1,84%.

Европейските фондови фючърси също се оцветиха в "червено" преди старта на днешната търговия, като фючърсите на немския индекс DAX падат с 0,44%, а на френския CAC40 с 0,37%.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10