Гърция подновява много трудните преговори с международните кредитори

Снимка: Архив

Днес Гърция и международните кредитори на страната подновяват преговорите за следващия транш от финансовата помощ на мисията на Тройката в размер на 8,1 млрд. евро.

Преговорите бяха прекъснати преди две седмици, през които гръцкото правителство беше на прага да се разпадне след скандала около затварянето на държавната медия ERT. Едноличното решение на премиера Самарас да закрие държавната компания за радио и телевизия доведе до оттегляне от управляващата коалиция на малката партия Демократична левица и това наложи прекрояване на правителството и формиране на двупартийна коалиция между Нова демокрация и ПАСОК. Новото правителство разполага с тънко мнозинство от едва 153 гласа от 300-местния гръцки парламент, което изглежда доста уязвимо, ако се наложи гръцките власти да предприемат нови строги мерки на икономии в замяна на поредния трашн от финансовата помощ за страната.

Самарас изключи възможността за подобни нови строги икономии, но според гръцките медии Тройката кредитори може да откаже изплащане на пълната сума от планирания транш за 8,1 млрд. евро в опит да продължи да оказва натиск върху гръцките власти да осъществят необходимите реформи в страната.

Атина вече пропусна срока до края на на юни, в който гръцките власти трябваше да формират "временен трудов резерв". Този "резерв" трябваше да включва 12 500 държавни служители, които да бъдат или пренасочени към други сектори на гръцката икономика, или да бъдат уволнени в рамките на година.

Премиерът Самарас очаква преговорите да приключат успешно, въпреки "фалстарта" на програмата за приватизация на крупни държавни предприятия и въпреки отлагането на реформите в държавния сектор. Според представител от гръцкото финансово министерство, цитиран от агенция Ройтерс, най-важна тема в преговорите ще бъде отлагането на реформите в публичния сектор. Кредиторите ще ни затруднят, но вероятно по-малко, отколкото при предишните преговори, допълни той.

Агенция Market News International цитира неназован източник от еврозоната, според който Гърция все още не е убедила основните си кредитори, че заслужава да получи поредния транш от финансовата помощ в размер на 8,1 млрд. евро.

Този европейски източник посочва, че страната може да получи едва 2 млрд. евро от този нов транш, планиран за август и отбеляза, че МВФ е заявил, че може да замрази участието в спасителната програма, ако до края на юли не бъде намерен начин за покриване на гръцката финансова дупка.

Според оценки на мисията на Тройката за 2015-2016-а година, Гърция трябва да намери начин за "запушване" на финансов недостиг от около 4 млрд. евро и това ще наложи повишение на "бюджетната дупка", която трябва да се финансира, до 9,5 млрд. евро.

Първата среща на финансовия министър на Гърция Стурнарас с мисията на Тройката (представители на ЕК, ЕЦБ и МВФ) е планирана за днес от 17:00 ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10