Гърция има три дни, за да убеди Тройката

Снимка: Архив

Агенция Ройтерс цитира официални представители от еврозоната, че Гърция има три дни, за да увери мисията на Тройката (инспекторите от ЕК, ЕЦБ и МВФ), че страната може да изпълни условията по спасителната финансова програма, за да получи следващия транш от помощта.

Международните кредитори не са доволни от прогреса на Гърция за реформиране на публичния сектор, заяви за агенцията представител на еврозоната, който е включен в преговорите. Друг европейски представител каза, че Тройката може за втори пореден път да прекрати предсрочно инспекцията си в Атина, която вчера беше подновена след двуседмично прекъсване.

Гърция, на която предстои падеж на държавен дълг за 2,2 млрд. евро през август, е наложително да успее да приключи успешно започналите от вчера поредни преговори. Ако преговорите се провалят, МВФ може да се изтегли от спасителната програма за Атина в размер на общо 240 млрд. евро, тъй като ще се нарушат правилата на Фонда, които изискват кредитополучателят да бъде успешно финансиран в рамките на година.

Според официалните европейски източници, ако Гърция не успее да убеди мисията на Тройката в тридневен срок, страната може да бъде изправена пред отлагане на следващия транш от финансовата помощ в размер на 8,1 млрд. евро.

Очаква се Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) да вземат окончателно решение за този нов гръцки транш на своята среща на 8-и юли, понеделник.

Новото напрежение около гръцката спасителна програма е факт на фона на напрежения и в Португалия, и в Италия.

Снощи португалският финансов министър Витор Гаспар, който беше основният архитект на спасителна програма за страната, договорена с МВФ и ЕС, подаде изненадващо оставка. Това негово решение стана факт, след като португалската общественост оказва засилващ се натиск за преустановяване на строгите мерки на икономии и това може да постави под заплаха планираното за 2014-а година излизане на Португалия от спасителната програма на ЕС и МВФ.

Днес има сигнали за политическо напрежение и в коалиционното правителство в Италия. Партията "Граждански избор" около бившия премиер Марио Монти изрази недоволство от бавното темпо на реформи в страната и заплаши да изтегли своята подкрепа за кабинета. Това принуди настоящият италиански премиер Енрико Лета да свика извънредно заседание на коалиционното правителство в четвъртък.

Снощи агенция "Мудис" пък заплаши да обяви в "неплатежоспособност" Кипър, след като малката островна държава приключи вчера сделка по суапиране (замяна) на вътрешен дълг за 1 млрд. евро.

Всички това, в комбинация с днешния спад на европейските фондови пазари, доведе до известно повишение на напрежението на европейския периферен дългов пазар.

Днес лихвите на 10-годишните португалски дългови книжа се повишават с 8 пункта към 6,48% макар и под върха от 6,8%, който беше ударен през миналата седмица, когато имаше масови разпродажби на държавни облигации и ръст в тяхната доходност в резултат на опасенията, че Фед ще започне в скоро време да намалява своята програма за "количествени улеснения".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10