Гърция трябва да направи повече, за да убеди Тройката, заяви Асмусен от ЕЦБ

Снимка: Архив

Йорг Асмусен от ЕЦБ заяви пред немския вестник Ди Велт, че Гърция трябва да направи повече, за да гарантира позитивен резултат на настоящия преглед на международните кредитори от Тройката, но той допълни, че е безполезно да се говори за ново отписване на гръцки дълг.

Завърналите се дискусии за обезценка на гръцкия дълг не са полезни, тъй като те разсейват вниманието от необходимите условия за реформи в страната, посочи Асмусен.

Въпреки постигнатия напредък, все още има някои неща, които трябва да се направят, за да има позитивно приключване на настоящ преглед по изпълнението на спасителната програма за Гърция, допълни той.

Вчера агенция Ройтерс цитира четирима официални представители от еврозоната да посочват, че Гърция има три дни, за да увери Европа и МВФ, че може да изпълни условията по спасителната финансова програма и само в този случай ще бъде гарантирано отпускането на следващия транш от финансовата помощ в размер на 8,1 млрд. евро.

По-късно през деня говорител на Европейската комисия опроверга, че е даден тридневен срок на Гърция за да си подсигури новия транш от помощта на Тройката.

Подобни коментари направи и Стефен Каметер, който е представител на германския парламент и държавен секретар във финансовото министерство. Гърция постигна много, но все още има да извърви дълъгия и трънлив път на необходими реформи, заяви Кампетер. Той добави, че еврозоната се нуждае от увереност, че Гърция е надеждна и прилага в пълна степен договорените програми за реформи.

Междувременно отново се заговори, че МВФ може да изтегли своето участие в спасителната финансова програма за Гърция. С подобно заглавие излиза престижния британски ежедневник - вестник Telegraph. Изданието съобщава, че Гърция е изправена пред реалната заплаха, ако до дни не успее да убеди кредиторите от мисията на Тройката, Международният валутен фонд да оттегли своето участие от съвместната спасителна програма за Атина на еврозоната и МВФ.

Именно новото напрежение между Гърция и мисията на Тройката е един от основните фактори за обезценката на еврото на валутния пазар. Снощи еврото успя да пробие под своето важно бивше дъно около 1,2984 долара от 26-и юни, като преди малко удари ново 5-седмично дъно от 1,2948 долара. Сега важна зона на подкрепа за единната европейска валута лежи около 1,2955/30 (серията бивши дъна от края на май и началото на юни; опции с падеж днес следобед в 1,2955, в 1,2950 и в 1,2930).

Сега оферти "продава" за еврото има към 1,2980/1,3005 (около серията бивши негови дъна към 1,2984/91 от края на юни и началото на юли и опции с падеж следбоед в 1,3000 долара).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10