Дебютът на Карни като шеф на АЦБ изненада пазарите и срина британската лира

Снимка: Архив

Английската централна банка запази основната лихва в рекордното дъно от 0,5% и запази без промяна програмата за "количествени улеснения" в 375 млрд. паунда ("замразената" програма за покупки на британски държавни облигации).

Това беше очаквано от участниците на финансовите пазари и от икономисти и анализатори с оглед последната серия позитивни индикатори от Великобритания, които дават сигнал за подновяване на икономическия растеж на Острова.

Но последва изненадващо изявление на АЦБ, което е нетипично за банката при липса на промяна на нейната парична и лихвена политика.

От последния т.нар. "Тримесечен инфлационен доклад" на банката, пазарните лихвени нива се повишиха рязко в международен план, а цените на финансовите активи претърпяха резки колебания, се казва в изявление на Централната банка.

Във Великобритания има по-нататъшни сигнали, че е в ход икономическо възстановяване, въпреки че растежът остава слаб от историческа гледна точка и се очаква степен на слабост за още известно време.

Годишната инфлация се повиши до 2,7% през май и се очаква да продължи да се повишава в краткосрочен план, но тя ще падне обратно към прицела от 2%, тъй като има намаляване на външния ценови натиск, а съживяването на производствения растеж ограничава вътрешния ценови натиск, посочва в своето днешно изявление АЦБ.

Централната банка отбелязва, че постъпващите икономически данни през последните няколко месеца бяха в рамките на очакванията на банката за производствения растеж и за инфлационните перспективи, които бяха заложени в майския доклад на банката.

АЦБ предупреди, че значително възходящо движение на пазарните лихви може да окаже негативен натиск върху икономическите перспективи и според нея очакванията за бъдеща посока на повишение на банковите лихви не са оправдани от последните развития във вътрешната икономика.

Английската централна банка ще предостави оценка, заедно със своя Инфлационен доклад през август, за приемане под някаква форма на основни пътеводни правила, включващи и възможността за използване на междинни прагове (подобно на указанията от страна на Фед на САЩ от какво ще зависи бъдеще парична и лихвена политика). Този анализ ще има важно влияние върху политическата дискусия на банката на заседанието през август.

С това изненадващо изявление на АЦБ започна и дебютът на Марк Карни като президент на Централната банка, като банката предупреди, че очакванията на инвеститорите за предстояща затягаща парична и лихвена политика не са оправдани от настоящото икономическо развитие.

Изненадващото изявление на АЦБ под ръководството на новия шеф на банката Карни беше изтълкувано от финансовите пазари като сигнал, че Централната банка не планира в скоро време повишение на британската лихва.

Участниците на валутните пазари бяха хванати неподготвени за подобно изявление и предупреждение от страна на АЦБ след днешното заседание на банката. Това доведе до рязък срив на британската лира, като тя падна от 1,5260 до ново 5-седмично дъно към 1,5073 долара. Еврото се изстреля от 0,8520 до нов 11-седмичен връх към 0,8632 паунда - точно под важния бивш връх на еврото около 0,8637 от 17-и април.

В същото време фондовия пазар в Лондон реагира позитивно на предупреждението на АЦБ и задълбочи своето възходящо движение. Британският индекс FTSE100 се повиши с 1,88%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10