"Стандард енд Пуърс" ревизира до "негативни" перспективите пред "ВВ" рейтинга на Португалия

Снимка: Архив

Кредитната агенция "Стандард енд Пуърс" ревизира до "негативни" от "стабилни" перспективите пред "ВВ" рейтинга на Португалия, като цитира рязката политическа промяна, провокирана от неотдавнашните министерски оставки.

Португалският кредитен рейтинг остава в нивото "ВВВ", но агенцията заяви, че нарастващата политическа несигурност може да дерайлира предстоящия изход от дълговата криза и да доведе до предсрочно излизане (преди средата на 2014-а година) от спасителната финансова програма на Тройката.

Задълбочаващите се политически трусове в Португалия повишиха съмненията относно това, дали страната може да получи свободен достъп до паричните пазари (от където да започне да се самофинансира) след края на спасителната програма за 78 млрд. евро и дали няма да се наложи тя да се обърне за допълнителна финансова помощ от Европейския съюз.

Промяната на перспективите пред кредитния рейтинг се дължи на мнението ни, че можем да понижим суверенния кредитен рейтинг на Португалия, ако нарастващата политическа несигурност забави процеса на фискална корекция (свиване на дефицита) и подкопае подкрепата на страна от официалните кредитори - ЕС и МВФ", заяви "Стандард енд Пуърс".

В опит да разреши политическата криза в страната през уикенда, премиерът Педру Коельо предложи на шефът на малкия партньор в управляващата коалиция да стане негов вицепремиер. Повишението на Паолу Порташ, който е шеф на дясната партия CDS-PP стана факт, след като той подаде оставка като външен министър и това засили страховете, че неговата малка партия може да напусне управляващата коалиция и да разбие мнозинството в португалския парламент.

Ние постигнахме солидно и важно споразумение, заяви премиерът Коельо на пресконференцията през уикенда, след като неговата дясно-центристка Социалдемократическа партия проведе среща с лидерите на партията CDS-PP. Това споразумение ще гарантира политическата стабилност до края на нашия управленски мандат, посочи той.

Коельо направи още по-голяма отстъпка, като даде водеща роля на Порташ да координира преговорите с мисията на Тройката - международните кредитори на страната от ЕК, ЕЦБ и МВФ. Също така той отстъпи министерството на икономиката и то вече ще се оглавява от Антонио Пиреш де Лима - приятел на Порташ.

Постигнатото споразумение трябва да бъде одобрено от португалският президент Анибал Каваку Силва, който ще проведе срещи с политическите лидери в понеделник във вторник, за да обсъдят политическата криза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10