Еврогрупата одобри 2,5 млрд. евро за Гърция, изплатени до 19-и юли при определени условия

Снимка: Архив

Еврогрупата одобри 2,5 млрд. евро като частичен транш от финансовата помощ за Гърция, които да бъдат отпуснати до 19-и юли, но само ако гръцките власти изпълнят определени условия. На снощното заседание финансовите министри от еврозоната заявиха, че ще отпуснат това свежо финансиране, ако Гърция одобри редица законодателни мерки до края на настоящата седмица, за да гарантира, че ще успее да изпълни поетите ангажименти по общата спасителна програма.

Атина е необходимо да покаже на своите международни кредитори, че остава ангажирана да проведе редица реформи, включващи съкращаване на работни места в държавния сектор и модернизация на данъчната система до 19-и юли, преди страната да получи одобрените от Еврогрупата снощи 2,5 млрд. евро от поредния транш финансова помощ в общ размер от 6,3 млрд. евро.

Финансовата помощ за Гърция се очаква да бъде повишена и чрез предоставяне на печалба от 2 млрд. евро от страна на централните банки от еврозоната, притежаващи гръцки дълг, което се очаква да стане на два транша до месец октомври. От Еврогрупата посочиха, че все още някои от централните банки в еврозоната не са взели окончателно решение за тази операция, като това ще отнеме известно време.

Очаква се и Международният валутен фонд (който е част от международните кредитори на Гърция) да проведе среща на 31-ви юли, за да реши, дали да отпусне своя дял от поредния транш от финансовата помощ в размер на 1,8 млрд. евро (от общия транш гръцка финансова помощ за 8,1 млрд. евро).

След края на срещата шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че Гърция е необходимо да изпълни поставените условия до 19-и юли, преди да бъде отпуснат частичният транш от помощта в размер на 2,5 млрд.евро. Според него недостиг за финансовата програма на Гърция може да има едва в края на 2014-а година. В обозримото бъдеще няма недостиг за финансиране. Ако има финансов недостиг, това ще стане факт чак в края на годината, което ще ни даде достатъчно време, за да се справим с него, посочи той пред журналисти след срещата на финансовите министри от еврозоната.

Дейселблум също така каза, че нови 500 млн. евро ще бъдат отпуснати през октомври, ако Гърция изпълни заложните цели в програмата за приватизация и ангажиментите за данъчна реформа.

Гърция е удоволетворена от решението на финансовите министри на еврозоната да отпуснат 6,3 млрд. евро при определени условия, но страната се надяваше да получи повече пари на първо време, заяви висш служител на гръцкото финансово министерство пред агенция Ройтерс. Решението на Еврогрупата е задоволително и повече или по-малко в рамките на това, което очаквахме, допълни той. Искаше ни се да получим допълнително още около 1,8 млрд. евро. Тези пари, които ще представляват последния транш от финансовата помощ до края на 2013-а година, вероятно ще бъдат отпуснати към ноември или по-късно заради изборите през есента в Германия и в Австрия, посочи той.

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас заяви, че той вярва, че гръцкият парламент ще одобри всичките проектозакони, свързани с отложените реформи в страната до 19-и юли и това ще позволи на Еврогрупата да отпусне договорените снощи 2,5 млрд. евро от финансовата помощ. Уверен съм, че ние ще гласуваме няколкото законопроекта и ще получим следващия транш от помощта, заяви той пред журналисти след края на снощната среща на финансовите министри от еврозоната.

Но решението на Еврогрупата беше трудно, тъй като до последната минута никой не очакваше, че Гърция ще успее да приключи преговорите с мисията на Тройката, допълни Стурнарас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10