Петседмични върхове за европейските фондови пазари след изявлението на шефа на Фед Бернанке

Снимка: Архив

Европейските фондови борси удариха петседмични върхове, след като шефът на Фед Бернанке заяви късно снощи, че Федералният резерв ще запази в "обозримото бъдеще" своите парични стимули (програмата за покупки на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец) и политиката на рекордно ниски лихви в САЩ.

Изненадващо негативното изявление на Бернанке последва доста смесените сигнали, които дойдоха от оповестената снощи стенограма от последното заседание на Фед (проведено на 18-и и 19-и юни) и доведе до рязко париране на очакванията на финансовите пазари за скорошно понижение на програмата на парични стимулира на резерва.

Това от своя страна причини срив на долара на валутния пазар, рязък спад на доходността на американските държавни облигации (лихвата на 10-годишните книжа падна в началото на днешната търговия към 2,56%, преди да отскочи към 2,60%) и провокира ново силно възходящо рали на глобалните пазари на акции.

Общият европейски индекс FTSEurofirst 300 скочи с около 1% до най-високи нива от началото на юни, индексът Euro STOXX 50 се повиши с 1,3%, а широкият индекс Euro Stoxx 600 - с 0,62%. Германският фондов индекс отчита ръст от 1,05% в началото на днешната европейска търговия, френският CAC40 - от 0,87%, а британският индекс FTSE100 - 0,82%.

Най-голям ръст отчитат акциите от банковия сектор, като акциите на германските банки Commerzbank AG и Deutsche Bank AG отчитат повишения съответно с 3,6% и с 2,33%.

Днес основен акцент на финансовите пазари ще се постави върху анализите и оценките на снощното шокиращо изказване на Бернанке, което е напълно противоположно на неговото изявление от 22-ри май (когато той даде ясни знаци за предстоящо в близките месеци понижение на паричните стимули от страна на Фед). Ще се следят и резултатите от важния аукцион за нови средносрочни и дългосрочни италиански държавни облигации, редовния месечен доклад на ЕЦБ и следобедните данни за седмичните молби за помощи при безработица в САЩ.

Сривът на долара на валутните пазари след изказването на Бернанке доведе до рязко поскъпване и на цените на стоковите борси. Фючърсите на американския лек суров петрол се повишават с 0,57% към 107,10 долара за барел, като по-рано през деня удариха връх около 170,45 долара - най-високо ниво от март 2012-а година. Фючърсите на петрола тип Брент се повишават с 0,33% към 108,84 долара за барел - най-високо ниво от 3-ти април.

Рязкото париране на опасенията, че Фед ще започне в скоро време да намалява паричните стимули (ще намали оборотите на печатницата за долари) и сривът на долара на валутния пазар доведоха до силно възходящо рали и на цените на металите. Фючърсите на златото се повишават с над 3% към 1298 долара за тройунция (2 и 1/2-седмичен връх), на среброто - с 4,28%, а на медта - с 2,86%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27