И "Фич" понижи с една степен кредитния рейтинг на Франция

Снимка: Архив

Към края на петъчната търговия агенция "Фич" понижи с една степен топ "ААА" кредитния рейтинг на Франция до "АА+", като определи "стабилни перспективи" пред новия кредитен рейтинг.

Агенцията цитира като причина за това свое решение слабата икономика на Франция, високите нива на френския дълг и структурните предизвикателствата пред правителството.

"Фич" каза, че общият френски държавен дълг ще удари по-висок пик към 96% от БВП през 2014-а година и ще отбележи доста слабо понижение до 92% от БВП към 2017-а година. Според предишната прогноза на агенцията френският държавен дълг трябваше да отбележи по-бързо понижение до нива под 90% от БВП до 2017-а година.

Рисковете за фискалните прогнози на агенцията за Франция са предимно в низходяща посока, дължащо се на несигурните растежни перспективи и продължаващaта криза в еврозоната. Отношението дълг - БВП се очаква да бъде по-високо за по-продължителен период и това намалява възможността на фиска да абсорбира бъдещи негативни шокове, заяви "Фич" в изявление след своето решение в края на петъчната търговия.

Така и "Фич" понижи топ "ААА" кредитния рейтинг на Франция, след като през миналата година агенция "Мудис" понижи френския суверен рейтинг до "Аа1" с "негативни перспективи", а агенция "Стандард енд Пуърс" до "АА+" също с "негативни перспективи".

Негативната новина от агенция "Фич" беше факт точно преди националния празник на Франция (14-и юли) и по време на 100-годишната почетна колоездачна обиколка на страната. Любопитен факт е, че агенция "Фич" е единствената водеща кредитна агенция, която е базирана във Франция.

Реакция на тази негативна новина може да се очаква днес при старта на европейския суверен дългов пазар, на фона на рязкото повишение на напрежението около португалските дългови книжа с оглед политическата криза в Лисабон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10