Стенограмата от последното заседание на АЦБ изненада финансовите пазари и „изстреля“ британската лира

Снимка: Архив

Оповестената днес стенограма от последното заседание на Английската централна банка, проведено в началото на месеца (на 3-ти и 4-ти юли), показва единодушно гласуване (с 9 на 0 гласа) за запазване на рекордно ниската британска лихва от 0,50%, но и изнендващо единодушно гласуване (с 9 на 0 гласа) за запазване на "замразената" програма за покупки на британски ценни книжа в 375 млрд.паунда.

Очакванията бяха, че поне двама от членовете на АЦБ (Майлс и Фишер) отново ще гласуват за повишение на програмата за "количествени улеснения". Новият шеф на банката Марк Карни е гласувал за запазване без промяна на текущата ниска британска лихва и без промяна на програмата за парични стимули.

Банката посочва, че обявяването на "прагове" (прагове за някои важни икономически показатели подобни на тези на Фед за нивото на безработица и на инфлация) и на бъдещи насоки за паричната политика ще бъдат направени на 7-и август, когато АЦБ оповести своя редовен "Тримесечен инфлационен доклад".

Стенограмата от заседание на АЦБ показва, че през август банката ще определи по същество мерките за нейните бъдещи насоки и ще хвърли светлина върху необходимия мащаб и форма на бъдещите стимули.

Някои от членовете на банката вярват, че са оправдани допълнителни парични стимули, но не е било разумно подобни стимули да бъдат обсъждани на това последно заседание. Един от 9-е представители на банката продължава да смята, че програмата за покупки на британски държавни облигации остава ефективен инструмент за политиката на АЦБ.

Стенограмата от последното заседание показва, че мнозинството членове на АЦБ смятат, че британското икономическо развитие като цяло е положително и в съответствие с прогнозите през май.

Посочва се, че повишението на доходността (на лихвите) на британските облигации  е нежелано от АЦБ и може да възпрепятства британския икономически растеж. Виждат се по-нататъшни сигнали, че икономическото възстановяване продължава, но остава все още слабо в исторически план.

Днешната стенограма от последното заседание на АЦБ изненада финансовите пазари и това, в комбинация с доста силните данни за пазара на труда във Великобритания, доведе до рязко поскъпване на британската лира.

Британският стерлинг скочи до нов двуседмичен връх около 1,5245 долара, а еврото падна до 0,8633 паунда, след като по-рано през деня се повиши до нов 4-месечен връх около 0,8711 британски лири.

Сега близка зона на съпротива за британската лира лежи около 1,5260/65 долара (100-дневната пълзяща-средна) преди важната област на съпротива около 1,5280/1,5303 (бивши върхове от 4-ти и 3-ти юли към 1,5287/1,5303; 50%-на корекция на последния спад на паунда от върха около 1,5751 от 17-и юни до таз годишното дъно към 1,4812 от 9-и юли). Очакваните важни показания на шефа на Фед Бернанке могат да ограничат това рязко поскъпване на паунда и той да върне към опции с падеж от 17:00ч. в 1,5150 долара. Следобед има падежи на опции и в 1,5100 нивото, като важната област на подкрепа за британската валута лежи към 1,5077/26 (серията дъна на паунда от началото на седмица до днес включително).

Графика на британска лира/долар (на дневна база)

Европейските фондови пазари реагираха негативно на стенограмата от последното заседание на АЦБ, според която всичките 9 членове на банката са гласували за запазване без промяна на програмата за покупки на британски държавни облигации.

Програмите за "количествени облекчения" на АЦБ, ФЕД, ЯЦБ и на други централни банки бяха в основата на силното поскъпване на акциите на глобалните финансови пазари от началото на годината.

След първоначалния позитивен старт, общият европейски фондов индекс Stoxx 600 вече отбелязва спад с 0,43%, немският индекс DAX и френският CAC40 падат с 0,6%, а британският индекс FTSE100 с 0,55%. Има известен спад и на фючърсите на трите американски фондов индекса преди важните полугодишни показания на шефа на Фед Бернанке. Фючърсите на DJIA и на S&P500 падат с по 0,23%, а на технологичният индекс Nasdaq100 с 0,1%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10