Все още не е дошло времето за отмяна на стимулиращата политика на ЕЦБ, заяви шефът на Бундесбанк

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Шефът на Бундесбанк и виден представител на ЕЦБ - Йенс Вайдман заяви, че централните банкери на страните от Г-20 са приветствали успешната нова комуникационна стратегия на Европейската централна банка и добави, че не е имало призиви за по-конкретни бъдещи насоки на паричната политика.

Вайдман също така изрази предпазливост, че прекалено забавяне във времето на т.нар. "изходна" стратегия на Федералния резерв на САЩ от политиката на парични стимули може само да изостри възможния негативен заразен ефект.

Бъдещите насоки за политиката на ЕЦБ са ефективни, посочи той. Сега ЕЦБ е в по-добра позиция да направлява пазарните очаквания, допълни Вайдман. Това негово изказване е факт след като по-рано този месец ЕЦБ оповести насоки за бъдещата парична и лихвена политика, посочвайки че основната лихва ще остане в или под настоящото дъно от 0,5% за "продължителен период".

Централните банкери изясниха, че различните мандати на централните банки и цикличното развитие на отделните страни означава, че най-подходящият момент за излизане от паричните и лихвени стимули може да дойде по различно време, каза Вайдман. За еврозоната този път за излизане от настоящата парична политика още не е дошъл, подчерта той.

Вайдман каза, че реакцията на финансовите пазари след първоначалното оповестяване на Фед дава ясно да се разбере, че излизането от много облекчената и стимулираща парична политика ще дойде с разпространяващ се ефект и върху другите водещи икономики и пазари.

Все пак той каза, че централните банкери от Г-20 са се съгласили, че такива странични ефекти ще има, но извън всякакво съмнение е, че всички оторизирани парични власти продължават да направляват своите политики с оглед техните конкретни мандати.

Разпространяващият се ефект не трябва да бъде причина за отлагане на изходните стратегии от политиките на стимули когато това е необходимо, потвърди Вайдман. Тези отрицателни въздействия ще се увеличат колкото по-дълъг е периодът, в който продължава ултра ниската лихвена политика.

Ниските лихви също така предлагат благодатна почва за преувеличения на финансови пазарни (изкуствено раздуване/повишение на цените на финансовите активи), като виждаме първи подобни признаци и следователно те трябва да се наблюдават внимателно, допълни шефът на Бундесбанк.

Що се отнася до реалната икономика, Вайдман потвърди очакванията за постепенно икономическо възстановяване в еврозоната през настоящата година. За Германия той продължава да прогонозира силен икономически растеж през второто тримесечие на годината, последвано от малко по-умерен и сдържан растеж през третото тримесечие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10