Фед отново остави в неведение финансовите пазари относно краткосрочната парична и лихвена политика

След края на снощното заседание Комисията за операции на открития пазар (FOMC) към Федералния резерв на САЩ остави без промяна федералната фондова лихва в диапазона 0,00%-0,25% и отново повтори, че ще запази лихвата в това ниво, докато нивото на безработица е над 6,5% и инфлационните прогнози в едногодишен до двугодишен период не са по-високи от 2,5%, а дългосрочните инфлационни очаквания останат добре закотвени.

Фед също така запази без промяна програмата за "количествени улеснения" в размер на 85 млрд. долара на месец - покупките на американски държавни облигации за 45 млрд. долара и на ипотечно-гарантирани книжа за 40 млрд. долара на месец.

Решението беше взето с 11 гласа "За" срещу 1 глас "Против" в лицето на президента на Фед на Канзас сити - Естер Джордж.

В изявлението след края на заседанието Фед посочи, че информацията, която постъпи след края на предишното заседание предполага, че икономическата активност в САЩ се разширява с умерено темпо през първата половина на годината и вижда отслабване на низходящите рискове пред икономическия растеж. Условията на пазара на труда показват сигнали на подобрение през последните месеци, но нивото на безработица остава високо. Разходите на домакинствата и дългосрочните бизнес инвестиции напредват, докато жилищният сектор продължава да се засилва.

Относно инфлацията, в изявлението на Фед се отбелязва, че тя остава под заложените дългосрочни цели, а дългосрочните инфлационни очаквания остават стабилни. Фед обаче посочва, че упорито задържане на инфлацията под целта от 2% може да представлява риск за икономическото развитие в САЩ, но въпреки това продължава да очаква, че инфлацията ще се върне обратно към заложените цели в средносрочен план.

Федералният резерв смята, че текущата програма на парични стимули ще постави под натиск по-дългосрочните лихви, ще подкрепи ипотечните лихвени нива и ще помогне за по-стимулиращи финансови условия.

Комисията за операции на открития пазар (FOMC) отново подчерта, че ако перспективите за пазара на труда не се подобрят значително, федералният резерв ще продължи да купува ипотечно-гарантирани книжа, като може да предприеме и допълнителни покупки и да използва други финансови инструменти по подходящ начин, докато не бъде постигнато това подобрение в контекста на ценовата стабилност.

Това снощно изявление на Фед не даде по-ясни бъдещи насоки за лихвената и парична политика на резерва, както се надяваха редица от участниците на финансовите пазари и отново не даде по-конкретен знак, кога и с колко Централната банка ще започне да намалява програмата за "количествени улеснения".

След снощното решение на Фед последва първоначален спад на долара на валутния пазари и рязко понижение на доходността на американските дългови книжа. Лихвата на 10-годишните американски облигации падна рязко от върха около 2,70% (ударен преди края на заседанието на Фед) до 2,57%, преди да стабилизира около 2,58%.

Еврото поскъпна за кратко до нов 6-седмичен връх от 1,3345 долара, след което обаче върна обратно под 1,3300 нивото в очакване на днешното заседание на ЕЦБ. След решението на Фед доларът падна до 97,65 йени, но от това дъно американската валута отскочи рязко обратно към 98,50 йени през днешната азиатска търговия. Британската лира пък отскочи до 1,5253 долара, но и тя върна назад към 1,5152 долара, тъй като инвеститорите насочват своето внимание към днешното заседание на АЦБ.

Пазарът на акции на Уолстрийт също реагира с резки колебания на вчерашното решение на Фед, като първоначално основните фондови индекси се повишиха с малко под 1% до нови рекордни върхове, преди обаче да върнат назад и да приключат търговията почти без промяна спрямо техните нива на затваряне в сряда.

След като пазарите бяха разочаровани, че Фед не даде по-ясен план (времева рамка) за намаляване на програмата на парични стимули, вниманието на инвеститорите се насочи към предстоящата серия важни икономически данни от САЩ, тъй като бъдещата политика на резерва ще зависи изцяло от постъпващата информацията за икономическите показатели. Днес се очаква важното ISM проучване за промишлената активност в САЩ през юли, редовните седмични данни за молбите за социални помощи при безработица, както и данните за разходите в строителния сектор през юни. Основният акцент обаче остават утрешните ключови данни за пазара на труда и нивото на безработица в САЩ през месец юли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10