Австралийската централна банка понижи основната лихва до рекордно дъно от 2,50%

Снимка: Архив

След края на днешното заседание Централната банка на Австралия (RBA) намали основната кешова лихва с 25 базисни пункта до рекордно дъно от 2,50%. Това решение на банката се очакваше от финансовите пазари.

Така RBA продължи цикъла на понижение на лихвите, който започна през ноември 2011-а година, понижавайки основната австралийска лихва с общо 225 базисни пункта.

Бордът на директорите вече отбеляза, че инфлационните перспективи могат да дадат известна възможност за по-нататъшно отслабване на паричната политика, ако това е необходимо, за да подкрепи вътрешното търсене. На днешното си заседание и като се вземе предвид новата информация за цените и активността, RBA прецени, че е уместно по-нататъшно намаляване на лихвения процент, заяви управителят на Централната банка Глен Стивънс.

RBA отново заяви, че австралийският долар остава във високи нива въпреки неговото отслабване с 15% от началото на април насам и повтори още веднъж, че е възможно обменният курс да продължи да се обезценява още известно време, което ще спомогне за насърчаване на ребалансирането на икономическия растеж.

Централната банка на Австралия каза, че икономиката е нараснала малко по-слабо от нейния тренд през последната година и в близко бъдеще се очаква да расте със същото темпо, тъй като тя се нагажда към по-ниските нива на инвестициите в минно-добивния сектор.

RBA не предостави повече подробности, тъй като банката ще посочи по-конкретни детайли при публикуване на своя тримесечен отчет за паричната политика в петък.

В днешното изявление на Австралийската централна банка нямаше значителни промени в сравнение с предишните оценка на RBA, като тя отбеляза, че отслабването на паричната и лихвена политика през последните 18 месеца подкрепя чувствителните към лихвите разходи и стойността на активите, като допълнителен позитивен ефекти може да се очаква с течение на времето.

Темпът на заемите (кредитите) остава сравнително слаб, въпреки че в последно време са налице признаци за увеличено търсене за финансиране от страна на домакинствата, казаха от Централната банка. Тя отбеляза, че цените на стоките са намалели, но остават на високи нива от историческа гледна точка.

Последните данни показаха, че инфлацията бе в съответствие със средносрочната цел и се очаква да остане такава за следващата една до двете години въпреки обезценяването на обменния курс на австралийския долар, каза RBA.

Централната банка на Австралия обаче не даде прогноза за перспективите пред нейната бъдеща парична и лихвена политика, като само заяви, че ще продължи да оценява перспективите и да коригира по подходящ начин политиката, за да се насърчи устойчивото нарастване на търсенето и инфлация, която да е съвместима с инфлационната цел с течение на времето

За разлика от своето изявление след заседанието през юли Австралийската централна банка не повтори, че инфлационните перспективи могат да дадат възможност за по-нататъшно понижение на лихвите, въпреки че банката сякаш остави "отворена" вратата за евентуално бъдещо понижение на лихвата. Днешното изявление на RBA не беше възприето от финансовите пазари като ясен знак, че банката може да продължи да понижава лихвите и това даде мотив за отскок на австралийския долар на валутния пазар.

Изглежда днес инвеститорите действат на принципа: Продавай (австралийски долари) при слухове (за понижение на лихвата), купувай при факти.

Това доведе до закриване на част от прекалено големите по размер "къси" позиции в австралийски долари, което доведе до отскок на местната валута към 0,9889 американски долара, а еврото падна към 1,4742 австралийски долара.

Сега оферти "продава" за австралийския долар има разположени към 0,8990/0,9000 американски долари (бивш връх от 1-ви август към 0,8992 и важно бивше дъно към 0,8998 от 12-и юли), като само пробив над тях и след това над 0,9025/30 (38,2%-на корекция на последния спад на австралийската валута от върха около 0,9318 от 24-и юли до тригодишното дъно, ударено вчера към 0,8847) ще даде сигнал за по-дълбока възходяща корекция.

Близка подкрепа и оферти "купува" за австралийския долара има около 0,8940/30 (100-часова пълзяща-средна и вчерашен бивш връх) преди следващата към  0,8910/00 (около сутрешното дъно към 0,8906 щатски долари). Ключовата близка зона на подкрепа за австралийската валута остава да лежи около 0,8850/40 (около вчерашното тригодишно дъно към 0,8847 и долен край на целия основен падащ успореден канал в сила от рекордния връх на австралийския долар към 1,1080 американски долара от 27-и юли 2011-а година).

Графика на австралийски долар/американски долар (на седмична база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10