Централната банка на Австралия понижи прогнозите за БВП на страната

Снимка: Архив

Централната банка на Австралия (RBA) понижи своите прогнози за икономическия растеж на страната и вече очаква повишение на БВП с 2,25% в края на настоящата година спрямо предишна прогноза за растеж от 2,5%.

Банката очаква БВП на Австралия да се повиши с 2,5% към средата на 2014-а година и прогнозира растеж между 2,75% и 4,25% към края на 2015-а година.

В оповестения днес тримесечен доклад RBA каза, че по-слабите икономически перспективи отразяват малко по-слабите икономически данни от май насам и най-вече данните за домакинските разходи и бизнес инвестициите и низходящата ревизия на прогнозите за инвестициите в минно-добивната промишленост.

Банката също така каза, че тези нови прогнози взимат предвид и очакваното повишение на активността в резултат на неотдавнашната обезценка на австралийския долар.

Инфлационните прогнози остават "почти без промяна" спрямо направените през май, посочи Централната банка, тъй като по-ниските перспективи за растежа на заплащането на труда и на икономиката се очаква да доведат до понижение на цените.

Банката обаче отбеляза, че неотдавнашното понижение на австралийския долар ще започне да упражнява възходящ инфлационен натиск към края на настоящата година. Но въпреки това RBA понижи и прогнозите за основната инфлация до 2,25% към средата на 2014-а година спрямо прогнозата през май за инфлация между 2% и 3%.

RBA базира своите нови прогнози на предположението, че австралийският долар ще се търгува около 0,9000 щатски долара.

Банката също така каза, че перспективите пред глобалната икономика са в известна степен по-слаби, отколкото при предишния тримесечен доклад през май. Тези малко по-слаби прогнози включват предположението, че икономическият растеж на Китай е малко вероятно да се подобри в значителна степен, ако изобщо има някакво подобрение, през следващите тримесечия. По-скоро се очаква темпото на икономически растеж в Китай да остане близо до официалните цели, допълва Австралийската централна банка.

Въпреки този не много позитивен тримесечен доклад австралийският долар продължава и днес със солидната възходяща корекция подкрепен както от смесените до добри икономически данни от Китай (солидния растеж на индустриалното производство), така и от общата слабост на щатската валута.

Австралийският долар се повиши до 10-дневен връх около 0,9153 американски долара, след като в началото на седмицата се срина до тригодишно дъно от 0,8847. Следобедният падеж на опции в 0,9150 нивото може да окаже известен гравитиращ ефект и да ограничи текущото доста силно поскъпване на австралийската валута, като сега оферти "продава" има разположени около 0,9150/60 щатски долара и след това към 0,9200 нивото. Но този добър отскок на австралийския долар може да се задълбочи към 0,9255/60 (23,6%-на корекция на целия срив на австралийския долар от върха 1,0582 от 11-и април до 0,8847 дъното от 5-и август) и към 0,9280/0,9318 (важна падаща 55-дневна пълзяща-средна около 0,9280/85 и важен бивш връх от 24-и юли към 0,9317/18).

Оферти "купува" за австралийския долар има към сутрешното дъно около 0,9085 американски долара и следващите оферти са разположени към 0,9050/40.

Графика на австралийски долар/американски долар (на дневна база)

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10