БВП на Германия и Еврозоната. Безработицата във Великобритания

Днес е ден на ключови икономически данни: предварителни данни за БВП на Германия и Еврозоната за второто тримесечие на годината. Пазарът е в очакване на потвърждение от “най-високо ниво“, затова, че рецесията в Европа е приключила.

За Германия се очаква по-сериозно подобрение в сравнение с ръста от 0.1% през първото тримесечие. През миналата седмица от икономическото министерство на Германия обявиха очакването си за 0,75% ръст на икономиката спрямо предходното тримесечие, което е дори над прогнозата за 0,6% ръст на икономистите, които Блумбърг анкетира.

Малко по-късно през деня погледите ще се насочат към Обединеното кралство, за чиято икономика се счита, че също е започнала възстановяване, като от данните за безработицата се очаква, да засилят оптимизма в тази посока. Нивото на безработица се очаква да остане без промяна, а на показателя вече се гледа с още по-голямо внимание, след като през миналата седмица новият гуверньор на Английската централна банка обяви, че основната лихва в страната ще остане на ниво от 0.5%, докато безработицата не падне под границата от 7% от сегашните 7.8%.

БВП на Еврозоната – пазарът е в очакване на завръщането на растежа в Европа. Консенсусът сред анализаторите е за 0.2% растеж спрямо предходното тримесечие. Това трудно може да се приеме като сериозен ръст на икономическата активност, но все пак ще бъде първото позитивно тримесечие за Еврозоната от третото тримесечие на 2011 година насам.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10