Пореден негативен старт на европейските борси след перспективите за военна офанзива в Сирия

Снимка: Архив

Европейски фондови индекси отварят "на червено", задълбочавайки низходящо движение от вчера, тъй като перспективите за военни удари срещу Сирия в рамките на следващите дни сериозно разколебават инвеститорското доверие.

САЩ и неговите съюзници дават все по-отчетливи сигнали за предстояща военна операция в Сирия, като това може да представлява най-мащабната военна офанзива на Западните сили в Близкия изток след продължилата повече от две години сирийска гражданска война.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,3% след вчерашния най-голям еднодневен спад от края на месец юни. Германският индекс DAX се понижава с 0,47%, френският CAC40 с 0,11%, а британският FTSE100 с 0,18%. Вчера германският фондов индекс DAX се срина с 2,3%, френският CAC40 с 2,4%, британският FTSE100 падна с 0,8%, а испанският индекс Ibex загуби цели 3% от стойността си.

Графика на немския фондов индекс DAX (на дневна база)

Негативно влияние върху инвеститорите продължават да оказват и очакванията за скорошно намаляване на паричните стимули на Федералния резерв (още следващия месец?), както и опасенията за нестабилност на крехкото коалиционно правителство в Италия.

Снощи основните фондови индекси на Уолстрийт отбелязаха солидни понижения, като индексът DJIA падна с 1,14%, широкият индекс S&P500 с 1,59%, а технологичният индекс Nasdaq загуби цели 2,16% от стойността си.

Графика на американския фондов индекс S&P500 (на дневна база)

По-рано днес азиатските борси също останаха подвластни на страховете за скорошна военна операция на Западните сили срещу Сирия, като акциите в региона паднаха до 7-седмични дъна. Японският фондов индекс Nikkei затвори със загуба от 1,51% в двумесечно дъно от 1338,46 пункта, като допълнително негативно влияние върху японските акции оказва и продължаващото поскъпване на йената на валутния пазар с оглед нейния статут на "валута-убежище". Доларът падна до двуседмично дъно около 96,81 йени, а еврото падна до едноседмично дъно от 129,65 йени. Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,1%, Хонконгският индекс Hang Seng се срива с 1,67%, австралийският индекс S&P/ASX 200 падна с 1,05%, а китайският индекс Shanghai Composite Index падна с 0,18%.

Страховете от предстояща в близките дни мащабна военна операция на Западните сили срещу Сирия продължават и днес да водят до поскъпване на цените на петрола и на златото. Октомврийските фючърси на американския лек суров петрол се повишават с 2,05% към 111,15 долара за барел. Това е първото повишение на американските петролни цени над 111 долара за барел от повече от две години насам (от март 2011-а година). И октомврийските фючърси на петрола тип брент продължават да се повишават, отбелязвайки ръст с 1,4% към 116,00 долара за барел.

Според редица анализатори, ако Западните съюзници осъществяват военна операция в Сирия в рамките на следващите няколко дни, това може да доведе до допълнително поскъпване на цените на петрола с 5 до 10 долара, като петролът тип брент може да поскъпне към 120-125 долара за барел. Но ако тази военна операция навреди в значителна степен на добива и доставките на петрол от Ирак или от другите страни-износителки на петрол от Близкия изток, има риск цената на петрола тип брент да скочи дори към 150 долара за барел, предупреждават те.

Златото продължава и днес да се ползва със статута на "убежище" за инвеститорите, като фючърсите с доставка през декември се повишават с 0,5% към нов тримесечен връх от 1433 долара за тройунция. Така златото вече поскъпва с около 20% от неговото дъно около 1180 долара за тройунция, което беше ударено в края на месец юни (на 28-и юни).

Днес инвеститорите в Европа и САЩ отново ще насочат своето внимание главно върху новините около ситуацията със Сирия, като вероятно ще игнорират в значителна степен предстоящата серия икономически данни от двете страни на Океана. В началото на европейската търговия беше оповестен по-слаб от очакванията GfK индекса на потребителското доверие в Германия. След малко (от 11:00 ч.) ще бъдат оповестени данните за растежа на паричната маса и данните за отпусканите банкови кредити в еврозоната. Следобед от 17:00 ч. се очаква индексът за предстоящите продажби на жилища в САЩ. Известен интерес ще представлява и днешната реч на управителя на Английската централна банка Марк Карни (от 15:45 ч.).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27