Обама все още не е взел решение за военна атака на Сирия

Снимка: Архив

Късно снощи американският президент Обама заяви в интервю за телевизия PBS, цитирано от агенция Ройтерс, че той все още не е взел решение за военен удар по Сирия.

Висш представител на офиса на американския президент ще информира по-късно днес лидерите в Конгреса за развитието на сирийската криза. Той посочи, че Обама е получил всички възможни опции от страна на военните сили на САЩ относно възможен военен удар, но все още не е взел окончателно решение.

Барак Обама не вярва, че опозицията в Сирия е притежавала и използвала химическо оръжие и поради това заключи, че именно сирийското правителство е отговорно за химическата атака по-рано този месец.

Американският президент каза, че целта на един ограничен и съобразен военен удар е да изпрати предупреждение, което да предотврати подобни химически атаки в бъдеще. Той посочи, че САЩ може да използва такъв подход в Сирия, който да не доведе страна до въвличането й в по-продължителен конфликти или повторение на това, което се случи при войната в Ирак.

Това изказване на Обама (че все още не е взел решение за военна атака на Сирия и че евентуална военна офанзива ще бъде ограничена и краткосрочна по своя характер) доведе до частична стабилизация на глобалните финансови пазари, които бяха подложени на доста турболентни движения през последните дни с оглед страховете за предстояща военна операция на Западните сили в Близкия изток. Изглежда инвеститорите осъзнаха, че те са преекспонирали тези опасения и това доведе снощи до известно възходящо движение на пазара на акции на Уолстрийт и до стабилизация на регионалните азиатски пазари през днешната търговия.

Снощи американските фондови индекси приключиха на "зелена" територия, парирайки част от бруталните разпродажби на акции от предходните два дена. Индексът DJIA се повиши с 0,33%, широкият индекс S&P500 с 0,27%, а технологичният индекс Nasdaq с 0,41%.

Азиатските борси също отбелязват повишение, като японският индекс Nikkei се повиши с 0,91%, следвайки и известното отслабване на йената на валутния пазар. Доларът успя да отскочи от вчерашното двуседмично дъно около 96,81 йени към 97,91 йени, а еврото отскочи от вчерашното едноседмично дъно около 129,65 йени към 130,50/55 йени.

Южнокорейският индекс Kospi скочи с 1,23%, австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,13%, но китайският индекс Shanghai Composite Index се понижава с 0,48%.

Частичното отслабване на напрежението сред глобалните инвеститори около ескалцията на сирийския конфликт доведе и до известно понижение на цените на петрола и златото на стоковите борси. Октомврийските фючърси на американския лек суров петрол се понижават с 1% към 109,00 долара за барел, след като вчера удариха двугодишен връх около 112,24 долара за барел (най-високо ниво от май 2011-а година). Фючърсите на петрола тип Брент се понижават с 0,96% към 115,50 долара за барел след вчерашния 6-месечен връх към 117,34 долара за барел.

Фючърсите на златото с доставка през декември се понижават с 0,5% към 1412 долара за тройунция, парирайки част от вчерашното поредно силно негово поскъпване до тримесечен връх около 1433,73 долара.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10