САЩ се готви за ограничен военен удар срещу Сирия и без подкрепата на Великобритания?

САЩ желае да продължи подготовката за ограничен военен удар срещу Сирия, въпреки че снощи парламентът на Великобритания (основният американски военен съюзник) блокира предложението на правителството на Камерън за предприемане на незабавни военни действия, се посочва в днешния брой на в-к "Ню Йорк Таймс". Изданието не цитира свои източници, но посочва, че американската администрация се подготвя за военна офанзира в Сирия дори и без одобрението на Съвета за сигурност на ООН.

(Бел.ред.) Снощното решение на британския парламент, с което се отхвърли участието на страната във военна операция в Сирия (решение, което беше взето с 285 срещу 272 гласа), е допълнителен сигнал най-малкото за отлагане във времето на една подобна военна офанзива в Близкия изток. След изненадващия вот британският премиер Камерън заяви, че той ще се съобрази с решението на парламента. Министърът на отбраната Филип Хамънд също потвърди, че британските военни сили няма да участват в евентуални военни действия в Сирия - поне не преди да стане ясен докладът на инспекторите на ООН, разследващи химическата атака преди седмица и преди решение на Съвета за сигурност към ООН.

Междувременно стана ясно, че Франция и Китай призовават за отлагане на вземането на решение от ООН относно кризата в Сирия. Китайският външен министър Уанг Ли заяви, че Съветът за сигурност към ООН не трябва да взема каквото и да е решение, преди да приключи разследването за химическата атака в страната по-рано този месец. Подобно мение изрази и официален френски представител.

Сигналите за отлагане на евентуална военна операция на Запада срещу Сирия оказват известна подкрепа за частично възстановяване на риск-апетита на глобалните финансови пазари. И трите основни фондови индекса на Уолстрийт приключиха снощната търговия "на зелено" - повишение за втора поредна сесия на търговия, като американските акции бяха подкрепени от вчерашните добри икономически данни от САЩ (за по-силен ръст на БВП през второто тримесечие и за запазване на молбите за социални помощи при безработица близо до 6-годишно дъно). Индексът DJIA се повиши с 0,11%, широкият индекс S&P500 с 0,2%, а технологичният индекс Nasdaq скочи с 0,75%.

Днешното поведение на азиатските борси беше смесено, като японският индекс Nikkei се понижи с 0,53%, китайският Shanghai Composite се търгува около вчерашните нива на затваряне, а хонконгският индекс Hang Seng отбелязва слаб спад с 0,13%. Добър ръст от 0,99% отбелязва южнокорейският индекс Kospi, а австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,84%.

Продължаващото отслабване на опасенията на финансовите пазари за непосредствена опасност от военна офанзива в Сирия води и днес до париране на силните печалби на петрола и златото от началото на седмицата. Октомврийските фючърси на американския лек суров петрол се понижават с 0,95% към 107,77 долара за барел, след като в сряда удариха двугодишен връх около 112,24 долара за барел (най-високо ниво от май 2011-а година). Фючърсите на петрола тип Брент падат с 0,37% към 114,75 долара за барел след 6-месечния връх от 117,34 долара, който беше достигнат в средата на седмицата. Фючърсите на златото с доставка през декември се понижават с 1,03% към 1398,30 долара за барел, след като в сряда те удариха тримесечен връх около 1433,73 долара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10