ЯЦБ запази без промяна стимулиращите мерки за шесто поредно заседание

След края на днешното заседание Японската централна банка запази без промяна настоящата агресивна политика на парични стимули. ЯЦБ заяви, че ще продължи да провежда операции на паричния пазар, така че паричната база да се повиши с годишно темпо около 60 трлн. до 70 трлн. йени. Това решение за непромяна на настоящата парична и лихвена политика на Централната банка беше очаквано от финансовите пазари.

На заседанието на ЯЦБ на 3-ти и 4-ти април Бордът на директорите на банката взе решение да удвои паричната база (от 138 трлн. йени до 270 трлн. йени) и обемът на активите в японски държавни облигации (от 89 трлн. йени до 190 трлн. йени), както и други финансови инструменти (от 1,5 трлн. йени до 3,5 трлн. йени) в двугодишен период. Тогава ЯЦБ почти удвои и средния матуритет (време за падеж) на изкупуваните японски ценни книжа (JGB) от малко под 3 години до около 7 години.

Японската централна банка повиши оценката си за текущия икономически климат в страната за първи път от два месеца насам, посочвайки че японската икономика се възстановява с умерено темпо.

На заседанието през миналия месец (на 8-и август) банката заяви, че икономиката започва да се възстановява с умерено темпо.

Днес банката посочи, че дълготрайните бизнес инвестиции започват да се подобряват, тъй като има подобрение на корпоративните печалби.

Това, както и скокът на материалните запаси в частния бизнес сектор, се очаква да доведе до рязка възходяща ревизия на данните за БВП на Япония през второто тримесечие (април-юни), като тези данни ще бъдат оповестени в понеделник.

Частното потребление остава устойчиво, като се наблюдава известно подобрение в областта на работната заетост и в състоянието на доходите", съобщава днес ЯЦБ.

Банката обаче изрази известна предпазливост относно потреблението зад граница, посочвайки, че японският износ се подобрява в общ план. На предходното заседание през август ЯЦБ каза, че износът се е подобрил. Тя запази предпазливия си поглед върху глобалния растеж, като отбеляза: Икономиките зад граница като цяло се придвижват към постепенно подобрение, въпреки че се виждат отчасти незначителни резултати.

ЯЦБ отново заяви, че промишленото производство нараства с умерено темпо, като се очаква японската икономика да се възстановява умерено.

Банката също така каза, че повишението на инфлацията (CPI) на годишна база вероятно ще продължи да нараства постепенно.

Японската централна банка запази без промяна и своята оценка за възможните рискове. Що се отнася до рисковете, все още остава висока степен на несигурност по отношение на икономиката на Япония, имайки предвид перспективите за европейските дългови проблеми, развитията в нововъзникващите и в стоково-експортните икономики, както и и темповете на възстановяване на икономиката на САЩ, отбеляза ЯЦБ. 

Днешното решение на ЯЦБ беше очаквано от финансовите пазари, като сега вниманието на инвеститорите се насочва към пресконференцията на нейния управител Курода от 09:30 ч.

Японската йена не реагира съществено на очакваното решение на ЯЦБ и на възходящата икономическа оценка на Централната банка, като тя продължава да се търгува под натиск на валутния пазар с оглед снощния солиден риск-апетит на пазара на акции на Уолстрийт (добро възходящо рали на акциите с около 1%) и смесеното до позитивно днешно движение на азиатските борси.

Доларът се повиши до нов 6-седмичен връх около 99,98 йени - точно под важната близка опционна бариера в 100,00 нивото. Еврото се повиши към 131,76 йени, но не успя да пробие над вчерашния едноседмичен връх около 131,82 йени.

Графика на долар/японска йена (на дневна база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10