Важното заседание на Федералния резерв и възможните реакции на финансовите пазари

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Днес вниманието на финансовите пазари ще се концентрира изцяло върху края на заседанието на Федералния резерв (от 21:00 ч.), новите дългосрочни икономически прогнози и прогнозите за лихвите на представителите на Централната банка и пресконференцията на Бен Бернанке (от 21:30 ч.).

Изявлението на Фед и пресконференцията на Бернанке ще се следят с повишено внимание, като инвеститорите ще следят за по-ясни отговори на три основни въпроса.

Първият важен въпрос е дали и с колко Фед ще намали настоящата програма за покупки на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец. Средните прогнози са за понижение на паричните стимули с 10 млрд. долара до 75 млрд. долара на месец.

Вторият важен въпрос е колко време ще отнеме процесът по намаляване на програмата за "количествени улеснения" на Федералния резерв, тъй като нивото на безработица в САЩ може да се приближи към важното ниво от 7% до края на годината. Преди време Фед обяви, че краят на програмата за парични стимули ще бъде факт когато нивото на безработица достигне праг от 7%.

Според финансовите пазари Бернанке или предполагаемият нов шеф на Фед Джанет Йелън очакват да отнеме от 9 до 12 месеца преди да се сложи край на програмата за "количествени улеснения". Във връзка с това изглежда важен и въпросът дали Фед ще прибегне до ново понижение на размера на паричните стимули на следващите заседания до края на годината (през октовмри и през декември).

Третият ключов въпрос е дали и как Федералният резерв ще подчертае или промени досегашните бъдещи насоки за паричната и лихвена политика. Мнозинството инвеститори и анализатори предполагат, че Федералният резерв няма да понижи досегашния заложен праг за ниво на безработица от 6,5% на 6,0%, при който може да обмисли първо повишение на основната федерална фондова лихва от настоящото рекродно дъно в диапазона 0,00%-0,25%. В същото време обаче се очаква Фед да "разводни" този праг за нивото на безработица при който да започне повишение на лихвите или чрез допълнителни "вербални" насоки, или чрез въвеждане на допълнителни икономически параметри, като например инфлацията да се повиши над 2,0% или над 2,5%?

Каква може да бъде реакцията на финансовите пазари от днешното ключово заседание на Фед?

Реакцията на финансовите пазари ще се определи от общата оценка на всички тези важни въпроси и дали отговорите на Фед ще оправдаят или не очакванията и дали тонът на Американската централна банка ще бъде по-предпазлив (относно бъдещата парична политика) или по-агресивен. Финансовите пазари могат да реагират на евентуални по-значими промени в очакваните нови икономически прогнози (за нивото на безработица и за инфлацията) и прогнозите за лихвите на отделните представители на Фед.

Инвеститорите сякаш очакват Фед да звучи по-предпазливо, отколкото агресивно/оптимистично, имайки предвид резките трусове на финансовите пазари след изказването на Бернанке през май, когато той за пръв път намекна за предстоящо понижение на паричните стимули.

Ако се оправдаят очакванията за по-предпазливо и по-песимистично изявление на "Бернанке и компания", това може да доведе до първоначално ново засилване на риск-апетита на финансовите пазари - до ново поскъпване на акциите и спад на долара и на доходността на американските държавни облигации. Най-яркият лакмус за оценката на днешното заседание на Фед ще бъде даден от поведението на американския дългов пазар. Евентуално понижение на лихвите на американските облигации би трябвало да бъде относително слабо, като анализаторите продължават да прогнозират, че лихвата на 10-годишните американски книжа вероятно ще тества ключовата зона около 3,15%-3,20% (при настояща лихва около 2,84%). Това предполага, че ако се потвърдят очакванията за по-предпазлива позиция от страна на Фед, доларът може да се окаже под първоначален натиск от продажби на валутните пазари, след което обаче да започне да поскъпва отново към края на месеца.

Ако Фед не започне да понижава програмата за парични стимули, това определено ще бъде негативен фактор за долара и ще доведе до силен риск-апетит на капиталовите пазари. Ако Фед понижи програмата за "количествени улеснения" с очакваните 10 млрд. долара, това също би било негативно за американската валута (тъй като изглежда вече "отработено" от финансовите пазар), но вероятно само в краткосрочен план. Ако обаче Фед прибегне до по-агресивно понижение на паричните стимули с 15 до 20 млрд. долара, това би било позитивен сигнал за долара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27