Швейцарската централна банка запази без промяна рекордно ниската основна лихва

Снимка: Архив

Швейцария централната банка (ШЦБ) запази без промяна рекордно ниската основна лихва в страната и потвърди, че ще продължи да се намесва на валутния пазар, за да ограничи поскъпването на швейцарския франка над нивото от 1,20 за едно евро.

След края на днешното заседание Банката запази без промяна целевия диапазон на тримесечния швейцарски Либор в 0,00%-0,25% за девето поредно тримесечие. Това решение на ШЦБ беше очаквано от финансовите пазари.

Швейцарската национална банка повтори и обещанието си да се намесва на валутните пазари, за да предотврати по-силно поскъпване на швейцарския франк над нивото от 1,20 франка за едно евро и каза, че този заложен от нея "праг" все още е крайно необходимо, въпреки сигналите за отслабване на напрежението на финансовите пазари.

Въпреки, че ситуацията на световните финансови пазари се облекчи в известна степен, минималният обменен курс на франка и почти нулевата лихва остават от съществено значение, заяви Централната банка.

Тя отбеляза, че швейцарският франк остава силно надценен и подчерта, че заложеният праг спрямо еврото предотвратява нежелано затягане на паричните условия.

Централната банка повиши своите прогнози за икономическия растеж на Швейцария и вече очакват повишение на БВП през 2013-а година между 1,5% и 2,0% в сравнение с прогнозата на Банката от юни за растеж между 1% до 1,5%.

Това предполага, че Швейцария вероятно ще надмине икономическото развитие на голямата част от Европа, тъй като регионът едва сега започва да показва признаци на излизане от най-дълбоката финансова и икономическа криза от десетилетия насам.

Според последните прогнози на Европейската комисия БВП на Европейския съюз, на който Швейцария не е член, се очаква да се свие с 0,1% през тази година, докато икономиката на еврозоната да отбележи спад с 0,4%.

ШЦБ очаква отрицателно ниво на инфлацията (дефлация) от -0,2% през настоящата година (при предишна прогноза през юни от -0,3%) и инфлация от 0,3% през 2014-а и от 0,7% през 2015-а година.

По-рано днес швейцарското правителство също повиши своите икономически прогнози, като вече очаква растеж на БВП на Швейцария от 1,8% през тази година (при предишна прогноза от +1,4%) и ускоряване на растежа до 2,3% през 2014-а година (при предишна прогноза от +2,1%).

Швейцарският франка реагира с поскъпване на валутния пазар на повишените икономически прогнози за страната. Еврото се понижи до 1,2329 франка от сутрешния връх около 1,2349. Доларът падна до 7-месечно дъно около 0,9089 франка - малко над важното дъно от 1-ви февруари около 0,9021 франка, но главно като реакция на общия спад на щатската валута след снощното изненадващо решение на Фед да не понижи агресивната си програма за парични стимули.

Швейцарският франка поскъпна и до 23-годишен връх от 108,45 йени, тъй като снощното решение на Фед доведе до силен риск-апетит на световните капиталови пазари и това провокира ново понижение на японската валута.

Графика на долар/швейцарски франка (на дневна база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10