Правителството на САЩ започна частично спиране на работа след провал на преговорите в Конгреса за Бюджет 2014

Снимка: Архив

Снощи републиканците от Конгреса и демократите от Сената на САЩ не успяха да постигнат споразумение за временна сметка за финансови разходи, което принуди федералното правителство да започне поетапно спиране на работа в началото на фискалната 2014-а година, започваща от днес (1-ви октомври).

Републиканците от Конгреса (Долната камара на американския парламент) продължават да работят по още една версия на законопроекта за временно финансиране в началото на нова фискална година. Но лидерите на демократите в Сената отхвърлиха новото предложение в опит да прехвърлят върху републиканците вината за спиране работата на федералните власти в САЩ.

Лидер на мнозинството в Сената Хари Рийд (демократ) заяви рано днес, че единственият начин за излизане от задънената улица е ако Конгресът (с мнозинство на републиканците) одобри "чистия" законопроект за временно държавно финансиране. Той посочи, че затварянето на редица федерални служби и институции е част от републиканската стратегия за подкопаване работата на федералното правителство.

Хари Рийд каза, че Сенатът на САЩ ще заседава отново във вторник сутринта (от 16:30 ч. наше време). Той сподели, че ще направи преглед на всичко, което е било гласувано от Конгреса през нощта, но не очаква законодателство, което да намали различията между двете камари на американския парламент.

Сенаторът-демократ Чък Шумър заяви, че новият план на републиканците от Конгреса да поискат официална съвместна комисия на двете камари на парламента да изготви проект за шестседмичен временен законопроект за финансиране на правителството е тактика, която демократите не могат да вземат на сериозно.

Председател на Конгреса Джон Бейнър (републиканец) от своя страна каза, че фокусът на републиканската партия остава насочен върху убийството на Закона за здравните и социални грижи, известен като Obamacare, тъй като този закон, влизащ официално в сила от днес (от началото на финансовата 2014-а година), ще нанесе щети на американската икономика. Бейнър подчерта, че републиканците не искат спиране на работната на федералното правителство.

Малко след полунощ президентът Барак Обама изпрати видео послание към американските военни зад граница, в което той каза те да продължат да изпълняват своята работа, тъй като тяхното заплащане е било осигурена от законодателството, прието с единодушие в Конгреса и в Сената, което той вече е подписал в понеделник вечерта.

(Бел.ред.) Това е първият случай на временно спиране на работата на федералните власти в САЩ от 1996-а година насам. Не е ясно какво следва по отношение на продължителността на прекратяване на работата на федералните правителствени служби и институции. Очаква се по-късно днес законодателите от двете камари на американския парламент да продължат преговорите за намиране на спешно финансиране за федералното правителство. Продължаващата битка за бюджета през фискалната 2014-а година е факт само дни, преди да започне и битката между републиканци и демократи относно важния въпрос за повишение на американския дългов таван, който в момента е в размер на 16,7 трлн. долара. Преди дни американският финансов министър Джейкъб Лю заяви, че са необходими спешни стъпки, тъй като правителството ще удари този таван на американския дълг към 17-и октомври, след което има риск САЩ да се окаже в неплатежоспособност и в неспособност да обслужва своите задължения.

Драмата с американския бюджет и дългов таван запази напрежението сред инвеститорите на глобалните финансови пазари. Пазарът на акции на Уолстрийт затвори снощи с пореден спад, като индексът на „сините чипове" DJIA падна с 0,84%, широкият индекс S&P500 с 0,60%, а технологичният индекс Nasdaq се понижи с 0,27%.

Графика на американския фондов индекс S&P500 (на дневна база)

Днес азиатските борси се държат относително стабилно, като японският индекс Nikkei се повиши с 0,2% (след силното Tankan проучване за доверието в промишлените компании на страната). Южнокорейският индекс Kospi се повиши с 0,1%, а австралийският индекс ASX 200 падна с 0,23%. Борсите в Китай и Хонконг не работят заради стартиращата от днес т.нар. "Златна почивна седмица".

Основните европейски фондови фючърси също сочат за предпазлив позитивен старт на борсите в Европа, въпреки провала в бюджетните преговори в САЩ, следвайки относително позитивно развитие на азиатските борси. Фючърсите на индекса Eurostoxx 50 се повишават с 0,4%, на немският индекс DAX с 0,5%, а на френският CAC40 с 0,2% минути преди старт на днешната европейска търговия.

Фючърсите на петрола са на червена територия, като тези на американския лек суров петрол с доставка през декември се понижават с 0,38% към 101,94 долара за барел, а на петрола тип Брент с 0,67% към 107,65 долара за барел.

Статутът на златото като "инвестиционно убежище" води до известно повишение на неговите цени, като фючърсите на благородния метал с доставка през декември се покачват с 0,55% към 1334,30 долара за тройунция, а на среброто с 0,68% към 21,86 долара за тройунция.

Американският долар остава под солиден натиск от продажби на валутния пазар, падайки към 98,00 йени и към 18-месечно дъно около 0,9010 швейцарски франка - малко над важното бивше дъно от началото на април 2012-а година около 0,9002 франка.

Британската лира се повишава към нов 9-месечен връх от 1,6250 долара с поглед към важния връх от началото на годината около 1,6380 долара (връх от 2-ри януари 2013-а година). Преди малко еврото проби над бившата важна зона на съпротива и оферти "продава" около 1,3550/75 долара, бележейки нов 8-месечен връх около 1,3588 долара. Сега оферти "продава" за еврото има към 1,3590/1,3600 (опции с падеж от 17:00 ч, в 1,3600 и бивши върхове от 5-и и 6-и февруари около 1,3597/99 долара). Освен опциите с падеж в 1,3600 нивото, следобед изтича опции за евро/долар и в 1,3575 и в 1,3570 долара и това може да окаже известен гравитиращ ефект за основната валутна двойка. Но ясен пробив на еврото над 1,3600 долара може да задълбочи възходящото движение на единната европейска валута към важния връх за годината около 1,3711 (връх от 1-ви февруари).

Графика на евро/долар (на дневна база)

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10